Την νομοθετική τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων, σχετικά με την δικαστική μεσολάβηση, ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών, προτείνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

-Με την προτεινόμενη διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα αποσυμφόρησης από μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Την νομοθετική τροποποίηση των διατάξεων, σχετικά με την δικαστική μεσολάβηση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της αποσυμφόρησης από τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων και της μείωσης του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων στο μέλλον και, μάλιστα, με διαδικασία συναινετική από τα αντίδικα μέρη, προτεινει σε σχετική μελέτη της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Η μελέτη αυτή, που ολοκληρώθηκε από ειδική επιτροπή, που συστάθηκε από την ΕΔΕ, παραδόθηκε, τόσο στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή, όσο και στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ Βασίλη Πέππα και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την νομοθετική αυτή τροποποίηση, καθώς αυτή αναμένεται να φέρει πολλά πλεονεκτήματα και θα επιλύσει σε σημαντικό βαθμό τα υπάρχοντα προβλήματα με τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων και
και των εκδικαζόμενων υποθέσεων.

«Πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος»!

«Η δικαστική μεσολάβηση, ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών», σημειώνει η Ένωση, «λειτουργεί επιβοηθητικά στην κύρια μορφή απονομής Δικαιοσύνης από το Κράτος». «Συνεπώς», συνεχίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, με την αύξηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων, την στελέχωση των γραμματειών, την ολοκλήρωση αναγκαίων τομών, όπως η εξαγγελθείσα σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την αύξηση των κονδυλίων για υλικοτεχνικές υποδομές, και την απλοποίηση των διαδικασιών».
Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή, η οποία συνέταξε την μελέτη, συστήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ και αποτελουνταν από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ένωσης, κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, ως πρόεδρο αυτής και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Βαρβάρα Πάπαρη, Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Ιωάννα Στρατσιάνη, όπως και τον δικηγόρο κ. Νικόλαο Σαμαρά.