-Θεωρούν, ότι ο τρόπος, που αντιμετωπίζονται στην ΠΓΔΜ μέχρι σήμερα, δεν εκφράζει καθεστώς ισοτιμίας και ισονομίας έναντι του σλαβικού πληθυσμού, επειδή τους κατατάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με ελάχιστα δικαιώματα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι Αλβανοί έχουν βρει και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν, για άλλη μια φορά, τις αναθεωρητικές τάσεις τους στην ΠΓΔΜ, προβάλλοντας την απαίτησή τους για ομοσπονδοποίηση του κράτους των Σκοπίων και εξακολουθώντας να αμφισβητούν το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο της χώρας.
Συγκεκριμένα, ορισμένοι Αλβανοί διανοούμενοι υποστηρίζουν, ότι ήρθε η ώρα, η ΠΓΔΜ να γίνει ομόσπονδο κράτος και να βρεθούν νέοι τρόποι, ωστε να οργανωθεί ο αλβανικός πληθυσμός της, που αποτελεί το 30% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Θεωρούν δε, ότι ο τρόπος, που αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει καθεστώς ισοτιμίας και ισονομίας έναντι του σλαβικού πληθυσμού, επειδή κατατάσσει τους Αλβανούς σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με ελάχιστα δικαιώματα.

Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να καταλάβει, ότι οι Αλβανοί, εφ’όσον λύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα, είναι η πλέον συνεκτική οντότητα στο κράτος αυτό και αυτό θα το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, με κάθε τρόπο

Μάλιστα, οι ίδιοι διανοούμενοι ισχυρίζονται, ότι η δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους ή η δημιουργία ξεχωριστών Κοινοβουλίων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση στο πρόβλημα, ώστε όλοι οι πολίτες στην ΠΓΔΜ να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα.
Αναφερόμενοι στο αίτημα αυτό, που εκφράζουν οι Αλβανοί διανοούμενοι, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν, ότι προτού γίνουν όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, οι ίδιοι οι Αλβανοί να τα βρουν μεταξύ τους, ξεπερνώντας τις υπάρχουσες διαφορές τους.
Από την άλλη, τονίζουν, ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να καταλάβει, ότι δεν μπορεί πλέον να παραβλέπει το πρόβλημα αυτό και να συνειδητοποιήσει, ότι οι Αλβανοί, εφ’όσον λύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα, είναι η πλέον συνεκτική οντότητα στο κράτος αυτό. Και αυτό, βεβαια, θα το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, με κάθε τρόπο.
Γι’ αυτό, το συμφέρον της ΠΓΔΜ είναι να αφήσει τις εμμονές και τις άκαρπες πολιτικές των κλειστών συνόρων, με τις οποίες αντιμετωπίζει την Ελλάδα και να προσεγγίσει τα ζητήματα των σχέσεών της με την χώρα μας με διαφορετική λογική.

SKOPIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ