-Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών: «Μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα, που επί 15 χρόνια δεν είχαν εμφανιστεί».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου θεσμοθέτησης της «Κάρτας του Πολίτη» και του «Ενιαίου Μητρώου Πολιτών» στην Ελλάδα, προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση, που φαίνεται, ότι έχει δεσμευθεί απέναντι σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς να ολοκληρώσει άμεσα το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των Ελλήνων πολιτών, που έχει ξεκινήσει από το έτος 2000.
Σε σύσκεψη, που συνεκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξετάσθηκε η πρόοδος της σχεδιαζόμενης Μεταρρύθμισης για την Διαλειτουργικότητα των φορέων του Δημοσίου, που αφορά την γνωστή υπόθεση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία στο Δημόσιο, για την δημιουργία της λεγόμενης «Κάρτας του Πολίτη» και του «Ενιαίου Μητρώου Πολιτών», στο οποίο (παλιός) στόχος είναι να συγχωνευθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΣΜ και ληξιαρχικές πράξεις.

Οι τρεις άξονες, επάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, τρεις είναι οι άξονες, επάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια. Αυτοί είναι:
-Αποσαφήνιση του περιεχομένου της ταυτοποίησης των μητρώων και σύνταξη κειμένου αναφορικά με αυτό το περιεχόμενο.ypourgeio_eswterikwn_619_355
-Εντοπισμός ανάγκης για συμπληρωματική νομοθετική διαδικασία (ρύθμιση), που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.
-Προετοιμασία και σχεδιασμός για την διαμόρφωση των προδιαγραφών λειτουργίας των φορέων προς την κατεύθυνση της ορθής και, κατά το δυνατόν συντομότερης από αυτούς, εφαρμογής των κομβικών σημείων της Μεταρρύθμισης.

«Μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα, που επί 15 χρόνια δεν είχαν εμφανιστεί»

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να αποτυπώσουν με σαφήνεια τις προδιαγραφές, όσο ταχύτερα γίνεται. Προανήγγειλε, δε, την πρόσκληση στους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να ενημερωθούν γι’ αυτές τις προδιαγραφές. Όπως υπογράμμισε ο κ.Κουρουμπλής, «μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα, που έως τώρα, επί 15 χρόνια, δεν είχαν εμφανιστεί».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού, καθηγητής κ. Γ. Βενέρης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του ΓΕΕΘΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Στρατολογίας, της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης) οι προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Οικονόμου και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ευστράτιος Μαραγκός, προϊστάμενοι και στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ και αρκετών ακόμα αρμόδιων με το θέμα Διευθύνσεων και Υπηρεσιών.