Ο ίδιος δήλωσε σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ότι απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την παύση και την αποτυχία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, ανακοίνωσε επίσημα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας, ότι απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την στήριξη, που του προσέφερε. «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.anastasiadis
Επίσης , εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν είπε, ότι δεν θα μπει στην διαδικασία επίρριψης ευθυνών. «Την ίδια ώρα δεν θα αφήσω να βαραίνει η ευθύνη την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε:
«Ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν», σημείωσε . Όπως επεσήμανε, θα συζητούντο τα τρία κριτήρια, δηλαδή το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση ), 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση).

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: Οι δύο ηγέτες της Κύπρου πρέπει «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο, που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν»!

Σημειώνεται, πως ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.
Πάντως, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ , με γραπτή δήλωσή του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο, που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν». Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες ,που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει, ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα, όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε ο ίδιος και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα και Μ. Βρετανία.