Μετά την συνάντησή της με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, η Καγκελάριος της Γερμανίας είπε, πως δεν μπορεί να υπάρξει “κούρεμα” εντός της ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει άλλους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε την σταθερή θέση της χώρας της για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η αναφορά της έγινε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την συνάντηση, που είχε με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους διευθυντές οικονομικών οργανισμών παγκόσμιας εμβέλειας.
Η κα Μέρκελ τόνισε, πως με την κα Λαγκάρντ μίλησαν μόνον μια φορά για το ελληνικό θέμα και, αναφερόμενη στο θέμα του ελληνικού χρέους, είπε, πως δεν μπορεί να υπάρξει “κούρεμα” εντός της ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει άλλους τρόπους ελάφρυνσης.
“Η γερμανική θέση παραμένει, ότι θέλουμε το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα, να συμπεριληφθεί και στις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε μια γρήγορη ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό απαιτεί και τους τρεις Θεσμούς στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ή καλύτερα την συμμετοχή των 4 Θεσμών, μαζί με τον ESM. Πρέπει, φυσικά, να βγαίνουν τα νούμερα. Και δεν είναι απλά απαίτηση της γερμανικής Κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα χρέους, αλλά κατά την άποψή μας δεν είναι νομικώς εφικτό αυτό εντός της ευρωζώνης. Αλλά ανοίξαμε τον περασμένο χρόνο κάποιες δυνατότητες και πρέπει να γίνει τώρα προσπάθεια, κατ’ αρχάς να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να απαιτηθεί να εκπληρωθεί πλήρως αυτό πρόγραμμα. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι είναι έτοιμη ως προς αυτό και πρέπει τώρα να γίνουν οι συνομιλίες και να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα. Πιστεύω, ότι είμαστε σ’ έναν πολύ λογικό δρόμο, αλλά, δυστυχώς, όχι ακόμη στον στόχο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Σαφώς, δεν είμαστε εκεί, που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί, που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων»

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, πως, παρά τις προσπάθειες, η χώρα μας δεν βρίσκεται στο σημείο, που θα ήθελαν οι Θεσμοί ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Τόνισε ακόμη, πως η προσπάθεια συνεχίζεται και εξήγησε, ότι η σταθερότητα της οικονομίας και η μακρόχρονη βιωσιμότητα του χρέους εξαρτώνται και από τις ξένες επενδύσεις.
“Σαφώς, δεν είμαστε εκεί, που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί, που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων”, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε:
“Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την Καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε”.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η κ. Λαγκάρντ έστειλε, ίσως, το πιο ξεκάθαρο έως τώρα μήνυμα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, λέγοντας, πως το ΔΝΤ είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά», χωρίς, όμως, να αναλάβει κάποια δέσμευση.
Η κ. Λαγκάρντ συμφώνησε μεν με την κ. Μέρκελ, ότι ακόμα απέχουμε από συμφωνία για την Ελλάδα, όμως, ουσιαστικά διαφώνησε για το χρέος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου, ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει επιθετικά ή σε βάθος για το μέγεθος της ελάφρυνσης, που χρειάζεται η χώρα μας.
Επανέλαβε ακόμα, ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξους.

20050530-04-05.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ