(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Καθώς αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος!
– Οι στόχοι των τραπεζών εστιάζονται στην βιώσιμη και σταθερή κερδοφορία, στην σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, στον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας!
– Τραπεζικά στελέχη απευθύνουν πρόσκληση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποτανθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση των στεγαστικών και καταναλωτικών τους αναγκών, αλλά και των επιχειρηματικών τους σχεδίων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Οι ελληνικές τράπεζες δημιουργούν τις βάσεις για βιώσιμη κερδοφορία, καθώς το οικονομικό περιβάλλον, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδός της στις αγορές, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος!
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της οικονομικής πορείας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας μας, που προκαλούν την αισιοδοξία των τραπεζών για την επίτευξη των στόχων, που έχουν τεθεί για το 2017!
Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα και έγκυρες πηγές, που πρόσκεινται σε τραπεζικούς κύκλους, οι στόχοι αυτοί εστιάζονται σε μια βιώσιμη και σταθερή κερδοφορία, στην σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, στον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην
χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει, ότι οι τράπεζες δημιουργούν σταδιακά τις βάσεις για μια βιώσιμη κερδοφορία, καθώς το οικονομικό περιβάλλον, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας στις αγορές δημιουργούν προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει καθοριστικές επιδράσεις στην λειτουργία των τραπεζών και ιδιαίτερα στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, που τονίζουν, ότι ο στόχος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για σημαντική μείωση μέχρι τους μέχρι 2019  που έχει τεθεί, δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τις προσπάθειες των τραπεζών, αλλά και από τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας.

Τραπεζικά στελέχη απευθύνουν πρόσκληση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποτανθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση των στεγαστικών και καταναλωτικών τους αναγκών, αλλά και των επιχειρηματικών τους σχεδίων!

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι τα οικονομικά δεδομένα σήμερα δείχνουν, ότι είναι θετικά και μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Έμφαση δίνουν οι τράπεζες και στην συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποδίδοντας θετικά αποτελέσματα.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ.Νικόλαος Καραμούζης -στη συνάντηση που είχε η ΕΕΤ με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνονται μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών από τις τράπεζες μέσω της Ένωσης εντός και εκτός Ελλάδος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την ενημέρωση επενδυτών, επίσημων φορέων και παραγωγικών θεσμών για τις βελτιούμενες προοπτικές
και δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για την
δημιουργία μιας σύγχρονης, ανοικτής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης και οικονομίας.
Επίσης, άλλα τραπεζικά στελέχη απευθύνουν πρόσκληση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποτανθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση των στεγαστικών και καταναλωτικών τους αναγκών, αλλά και επιχειρηματικών τους σχεδίων.
«Είμαστε ανοικτοί στη χρηματοδότηση κάθε βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου και διαθέτουμε τα απαραίτητα κεφάλαια», τονίζουν τα στελέχη αυτά, επισημαίνοντας, ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Τράπεζα Πειραιώς: Σχέδιο “Αgenda 2020”

Εξάλλου, ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις των διοικητικών στελεχών των συστημικών τραπεζών, που γίνονται πάντα με την ευκαιρία της ανακοίνωσης
των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει, ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, συνέβαλε στην άρση της οικονομικής αβεβαιότητας, που παρατηρήθηκε από την αρχή του 2017 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανόδου.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε έμφαση στο νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο μέχρι το 2020, που φέρει τον  τίτλο “Αgenda 2020» και που επικεντρώνεται στην πειθαρχημένη εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Το σχέδιο αυτό έχει ως προτεραιότητες την μείωση του κινδύνου του ισολογισμού, την επανεστίαση/επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων, την εφαρμογή ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, την βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων, την ενίσχυση των λειτουργιών παρακολούθησης κινδύνων και ελέγχων και, τέλος, την υιοθέτηση υψηλών προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης.

Eurobank: Προτεραιότητες του τραπεζικού συστήματος  είναι η στήριξη του αναπτυξιακού κύκλου, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και η αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, ανέφερε, ότι «η μείωση της αβεβαιότητας για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές θέτει τις βάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την πολυετή δοκιμασία της κρίσης. Τα θετικά
ορόσημα του δευτέρου τριμήνου, με αφετηρία την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν ήδη ορατή αποτύπωση στην βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και στις εκτιμήσεις των διεθνών αγορών για την κατεύθυνση της χώρας, που επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη πρώτη έκδοση κρατικού χρέους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί συνέχεια, συνέπεια και χρόνο. Η διατήρηση του
κλίματος συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, η συνεπής εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση αναγκαίων ξένων επενδύσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την έναρξη ενός κύκλου σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».
Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Καραμούζης επεσήμανε, ότι «μέσα σε ένα βελτιούμενο περιβάλλον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εστιάσει στις βασικές προτεραιότητες, που είναι η στήριξη του αναπτυξιακού κύκλου, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και η αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και την οικονομία και η συνακόλουθη, αργή αλλά ορατή, επιστροφή καταθέσεων διευκολύνει την παροχή ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

“Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την αποεπένδυση από τις Βουλγαρικές θυγατρικές, UBB και Interlease, στην KBC Bank NV, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στους μετόχους της”!

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ανέφερε, ότι η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων ενίσχυσε την ρευστότητα και την δυνατότητά της τράπεζας να στηρίξει τους πελάτες της. Η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και, προπάντων, των επιχειρήσεων, καθώς ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που επιβεβαιώθηκε από την αύξηση των χορηγήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη, ότι «ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο βασικός δείκτης, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), για τη τράπεζα κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτο συνεχές τρίμηνο».
Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ανέφερε, ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδοτήθηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε, ότι η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την αποεπένδυση από τις Βουλγαρικές θυγατρικές, UBB και Interlease, στην KBC Bank NV, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στους μετόχους της.

Alpha Bank: Ή προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων!

Τόνισε, μάλιστα, ότι η πώληση ενίσχυσε την ρευστότητα της ΕΤΕ κατά 0,8 δισ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν για τη μείωση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα της Τράπεζας σε όρους ρευστότητας ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
«Η ολοκλήρωση των πρόσφατα συμφωνηθέντων αποεπενδύσεων από την “Εθνική Ασφαλιστικ, την Banca Romaneasca και την Vojvodjanska Banka, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες, θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής μας επάρκειας, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν την άμεση απεξάρτηση από το μηχανισμό ELA εφικτή», τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Τέλος, ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανέφερε, ότι το οικονομικό περιβάλλον ενισχύθηκε από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος για τον τουρισμό, καθώς και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο εξάμηνο, η Alpha Bank επικεντρώνεται στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, καθώς ξεκινάει η υλοποίηση των πρόσφατων
νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ