-Το ΔΣ του ΙΣΑ έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο ιατρικός κλάδος αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ από την άλλη και οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται στον βαθμό που θα έπρεπε, βάσει των εισφορών τους!

Eπιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Υπομονή θα πρέπει να δείξουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μέχρι να αποπληρωθούν, παίρνοντας από Οργανισμό, τόσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των προηγούμενων ετών, όσο και τις τρέχουσες οφειλές, που έχει απέναντί τους ο ΕΟΠΥΥ!
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), έκανε λόγο μόνον για εκκαθαρίσεις, αλλά όχι για άμεση καταβολή μετρητών.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, κατά την ενημέρωση που έκανε στον ΙΣΑ, μίλησε για εκκαθάριση των ιατρικών επισκέψεων των γιατρών για τον μήνα Αύγουστο μέχρι το τέλος του χρόνου. Γεγονός, που σημαίνει, ότι για να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμών και να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής μετρητών, θα έχει μπει το 2017!
Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, ούτε αυτά αναμένεται να αποπληρωθούν άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ.Μπερσίμη, ο Οργανισμός έχει λάβει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση και έχουν ελεγχθεί οι οφειλές του “Οίκου του Ναύτη”, ενώ για τα υπόλοιπα Ταμεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.
Όπως προέκυψε από την επίσκεψη του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στον ΙΣΑ, σχετικά με το 10% των ετών 2014 και 2015, θα γίνει έλεγχος και θα εκκαθαριστούν μέσα στο 2017, ενώ για το claw back θα δοθεί η δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις.

Το ΔΣ του ΙΣΑ έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο ιατρικός κλάδος αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ από την άλλη και οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται στον βαθμό που θα έπρεπε, βάσει των εισφορών τους!

Πάντως, το ΔΣ του ΙΣΑ έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο ιατρικός κλάδος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ από την άλλη και οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται στον βαθμό που θα έπρεπε, βάσει των εισφορών τους.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις, που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ για τις ιατρικές επισκέψεις μελετάται ένα νέο σύστημα, που θα βασίζεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής με κίνητρα για τους νεότερους γιατρούς.
Οι νέες συμβάσεις, πάντως, αλλά και τα χρήματα, που θα αποπληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, αναμένεται να είναι και άλλο “κουρεμένα”. Στόχος είναι να μειωθεί η συνολική δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις.
Σε ότι αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, το σενάριο, που “παίζει” στον ΕΟΠΥΥ αυτή την στιγμή, είναι να γίνεται κατανομή κονδυλίων ανά περιοχή ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι επισκέψεις.
Ωστόσο, οι “κλειστοί” αυτοί προϋπολογισμοί αναμένεται να επιφέρουν νέα προβλήματα στους ασφαλισμένους, καθώς θα υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλιο, που, όταν θα ξεπερνιέται, την επίσκεψη στον γιατρό θα την πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του!

20090709_nosokomio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ