Με τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου ως στοιχείο-κλειδί και καθοριστικός παράγοντας για την σύναψη συμφωνίας ή την ρήξη με τους δανειστές μας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Εδώ και τέσσερις μήνες ακούμε για την σκληρή διαπραγμάτευση, στην οποία επιδίδονται η ελληνική Κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας μας, με τον ΦΠΑ, τα φορολογικά μέτρα, τις περικοπές συντάξεων και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις να αλλάζουν συνεχώς και να απασχολούν την Κοινή Γνώμη, ωστόσο υπάρχει και μια διαφορετική (και ίσως πιο σημαντική) παράμετρος, που επηρεάζει τις όποιες εξελίξεις. aerio fysΠρόκειται για το διεθνές γεωπολιτικό παιχνίδι, και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που αποτελεί το στοιχείο-κλειδί και είναι ο καθοριστικός παράγοντας, που θα μας οδηγήσει, είτε σε συμφωνία, είτε σε ρήξη με τους δανειστές μας.
Το γεωπολιτικό παιχνίδι, το οποίο εξελίσσεται, υπερβαίνει κάθε τεχνική διαπραγμάτευση και ακριβώς αυτή την διάσταση δίνει και εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας. Όπως δήλωσε ο Gal Luft -ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ-, σε μια συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο “Anadolu”, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το τουρκικό σχέδιο για το φυσικό αέριο, ένα πρότζεκτ, που θα ωφελήσει την Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιμένουν το ΔΝΤ για να ανταμείψει την Ελλάδα, εννοώντας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Αυτό θα μπορούσε κατά κάποιους να ερμηνευτεί ως ένα κίνητρο ή ενας μίνι εκβιασμός προς την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιούν την δεσπόζουσα θέση τους στο Ταμείο και να επιβάλλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας την θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία

Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους για την υλοποίηση του ελληνικού αγωγού αερίου φυσικού, θα μπορούσαν, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων μέσω του ΔΝΤ, να χρησιμοποιούν την δεσπόζουσα θέση τους στο Ταμείο και να επιβάλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας την θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία. Σημειώνεται, ότι η πολιτική κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας κλιμακώνεται, καλώντας τις χώρες να επιλέξουν πλευρές.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 16 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν την έλευση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 18-20 Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την διέλευση των ρωσικών συμφερόντων αγωγού “Turkish Stream” από την Ελλάδα.

Ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα της κατασκευής του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο υποστηρίζεται και από την ρωσική ηγεσία

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο κ. Λαφαζάνης -προκειμένου να υποστηρίξει την σύσταση της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ», που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού- ανέφερε, πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπογράμμισε, ότι, ίσως, αυτή η συμφωνία να υπογραφεί από την κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Πετρούπολη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί, ότι εξετάζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του Δημοσίου, που θα συμμετάσχει στον αγωγό με ρωσικά κεφάλαια. Αυτό, που προκύπτει από το πρόσφατο ταξίδι του κ. Λαφαζάνη είναι, ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από την ρωσική ηγεσία.
Η ρωσική εταιρεία “Gazprom” πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου την συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού “Turkish Stream”.

Ο Turk Stream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η ρωσική “Gazprom” υπολογίζει να ανεβάσει την δυναμικότητά του σε 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

Ήδη ο όμιλος έχει ανακοινώσει, πως θέλει να αρχίσει από αυτό τον μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream. Ο “Turk Stream” πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η ρωσική “Gazprom” υπολογίζει να ανεβάσει την δυναμικότητά του σε 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του τον Απρίλιο, είχε δώσει κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει τότε, ότι με τον αγωγό (τον “Greek Stream”) -που θα φτάσει στα ελληνο- τουρκικά σύνορα- θα έχουμε την δυνατότητα να περνά το ρωσικό φυσικό αέριο και μέσα από την χώρα μας και να δίνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο του ελληνικού αγωγού θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από επενδυτικά κεφάλαια κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες και θα έχει έσοδα 100-150 εκατομμυρίων ευρώ

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τότε, ότι το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από επενδυτικά κεφάλαια ευρωπαϊκά ή ρωσικά κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες και θα έχει έσοδα, που θα υπερβαίνουν ετησίως τα 100-150 εκατομμύρια ευρώ. «Γι’αυτά τα έσοδα συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν να εξετάσουμε την πιθανότητα -όταν είμαστε σε φάση υλοποίησης- το θέμα της προκαταβολής.
Είναι μία συζήτηση που είναι σε εξέλιξη», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε, «αν έχουμε, δηλαδή, ένα ποσό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη, που, αν δεν έρθει τώρα, αλλά σε έξι μήνες, θα είναι αρνητικό για την Ελλάδα αυτό;». Υποστήριξε δε, ότι, όταν γίνει το έργο αυτό, η χώρα μας θα γίνει ενεργειακός κόμβος και θα έχει φθηνό αέριο και ρεύμα από τις μονάδες της ΔΕΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ