– Μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Λαγκάρντ συμφωνήθηκε, ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, και ότι θα υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και το ΔΝΤ, ώστε η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, με την προϋπόθεση, ότι θα υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το ΔΝΤ μετά την συνάντηση της Γενικής του Διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.xrimata
Το ΔΝΤ επανέρχεται και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στο Ασφαλιστικό.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε, ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.
«Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί, ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και το ΔΝΤ, ώστε η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού, διεμήνυσε στην κ. Λαγκάρντ, ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.
Τσίπρας και Λαγκάρντ συμφώνησαν, ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, ενώ επίσης συμφωνήθηκε να υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και το ΔΝΤ, προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους, που διεξάγουν οι ελληνικές Αρχές για λίστες Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε, ότι η Κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών, που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με την νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».