Μανώλης Γλέζος με Δημήτρη Βλαχοπάνο (Βιάννος Κρήτης 2013)

Συμμετέχουν ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και ο Ηλίας Λάμπρης

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης Μανώλη Γλέζου τιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα θα δοθεί το όνομά του σε αίθουσα της Ευρωβουλής.

Την απόφαση έλαβε ομόφωνα το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, έπειτα από πρόταση του αντιπροέδρου του και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παπαδημούλη, για να τιμηθεί ο «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης». Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα αποτίσουν φόρο τιμής η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον πρώτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά. Καταδεικνύει την ευρύτατη πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς από όλο το δημοκρατικό φάσμα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του που τον έζησαν από κοντά. Οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα με επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα επικεντρωθούν  στις γερμανικές οφειλές, τις οποίες πάντα διεκδικούσε και σε καμία περίπτωση ο Μανώλης Γλέζος δε θα ήθελε να τις ξεχάσουμε. Θα ακολουθήσει προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία η οποία θα περιλαμβάνει τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης.

Μετά τα εγκαίνια της Αίθουσας Συνεδριάσεων «Μανώλης Γλέζος» και το καλωσόρισμα από τον Γερμανό Συμπρόεδρο της Αριστεράς Martin Schirdewan, θα ακολουθήσουν, υπό την προεδρία του Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτριου Παπαδημούλη, ομιλίες από Ευρωβουλευτές της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ. Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές μηνύματα θα απευθύνουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και ο Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής των Σοδιαλδημοκρατών και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Μηνύματα επίσης θα απευθύνουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Pablo Iglesias, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος του PODEMOS, ο Gregor Gyzi, πρώην Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Με θέμα «Αντίσταση κατά του ναζισμού και Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων: Στόχοι ζωής του Μανώλη Γλέζου», συναγωνιστές του Μανώλη Γλέζου, όπως ο Simon Gronowski, επιζών του Άουσβιτς, ο Νίκος Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ο
Karl Heinz Roth, Καθηγητής, Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα, Βρέμη, και ο Θανάσης Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων και Χωριών του Ελληνικού Ολοκαυτώματος, θα περιγράψουν τις απόψεις τους και τις απαιτούμενες δράσεις για την οριστική λύση του καυτού και πάντα επίκαιρου αυτού ζητήματος.

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος από την Άρτα ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ, και ο Ηλίας Λάμπρης, μέλος επίσης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ.

Μανώλης Γλέζος με Ηλία Λάμπρη (Βιάννος Κρήτης 2013)
 Ο Μανώλης Γλέζος στο Κομμένο (2008)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ