-Στις μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασΐας υπάρχουν πολλοί ισλαμιστές πολέμαρχοι, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το ισλαμικό χαλιφάτο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες στην περιοχή του Καυκάσου. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνον λόγω της υποστήριξης της Ρωσίας στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην Συρία, αλλά λόγω της συμμετοχής εκατοντάδων Τσετσένων ανταρτών, στις τάξεις του ISIS, αναφέρει η ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα “rusplt.ru”.
Ο Καύκασος αποτελεί μια περιοχή, στην οποία δρουν ακραίοι Τσετσένοι Τζιχαντιστές. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, πρώην αξιωματούχοι του ιρακινού κόμματος Μπάαθ υποστηρίζουν ενεργά τους τζιχαντιστές, που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, συμβάλλουν στην φύση της επιθετικής επέκτασης του πολέμου στα εδάφη αυτά .
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ειχε δηλώσει πριν από μερικό διάστημα, ότι η Ρωσία θεωρεί, πως είναι δυνατό να συμμετάσχει στην διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας του ισλαμικού στρατού στην Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας ναυτικού αποκλεισμού για την αποτροπή της προμήθειας όπλων στους αντάρτες.xartis

“Η Ρωσία έχει προσφέρει στην πράξη, στην Συρία και το Ιράκ, μεγάλη βοήθεια, πολύ περισσότερη από ό, τι κάποιες άλλες χώρες”

«Από πολιτική άποψη, αυτό δεν αποκλείεται. Πρέπει να πω, ότι η Ρωσία έχει προσφέρει στην πράξη, στην Συρία και το Ιράκ, μεγάλη βοήθεια, πολύ περισσότερη από ό, τι κάποιες άλλες χώρες. Για παράδειγμα, έχουμε προμηθεύσει όπλα την Κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες «στα χαρτιά» αποφάσιζαν, τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τσούρκιν.
Εξάλλου ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών, του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιούρι Ματέρα, δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έλαβε μέρος στην συμμαχία εναντίον του «ισλαμικού κράτους», νωρίτερα, λόγω του γεγονότος, ότι η επιχείρηση διεξήχθη από τις ΗΠΑ, με την καταστρατήγηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μωχάμεντ αλ-Νταιρύ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Κυβέρνησή του στην καταπολέμηση των ισλαμιστών ανταρτών, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry υποστήριξε αυτή έκκληση για διενέργεια ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, για να αποτρέψει την προμήθεια όπλων προς τους ισλαμιστές.

Στο Αφγανιστάν είναι συγκεντρωμένη μεγάλη δύναμη ανταρτών του ISIS, πολλά μέλη της οποίας είναι οπαδοί του «ισλαμικού κράτους

«Η Ρωσία ανέκαθεν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτή είναι η ηθική γραμμή μας και η συμβολή μας», δηλώνει ο Βιτάλι Τσούρκιν και προσθέτει, ότι η Ρωσία έχει κάθε λόγο να μιλήσει για τις προοπτικές της συμμετοχής της σε αυτό το έργο, αλλά εξετάζεται, υπό ποιά μορφή μπορεί αυτή να υλοποιηθεί. Ο συνασπισμός μπορεί να επιβάλει αυστηρά την ίδια αντίληψη, για το τι συνιστά την τρομοκρατία, υπενθυμίζει το μέλος της NAC, Ιβάν Μέλνικωφ.
Τώρα το πρόβλημα έγκειται, στο ότι η κύρια ομάδα του ισλαμικού στρατού είναι «απασχολημένη» με την στρατιωτική δράση της στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σχετικά με την δράση των ισλαμιστών στα σύνορα των Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, στο Αφγανιστάν είναι συγκεντρωμένη μεγάλη δύναμη ανταρτών του ISIS, πολλά μέλη της οποίας είναι οπαδοί του «ισλαμικού κράτους». Και ενώ στο Τατζικιστάν υπάρχουν ήδη ετοιμοπόλεμες μονάδες μάχης του ρωσικού στρατού, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν «απουσιάζει» κάθε τέτοια προσπάθεια.

Στον Καύκασο υπάρχουν πολλοί ισλαμιστές πολέμαρχοι, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Στο Ουζμπεκιστάν δρα η θρησκευτική εξτρεμιστική οργάνωση «Hizb ut-Tahrir», παρά την ισχύουσα απαγόρευση, που έχει αυξήσει την επιρροή της. Τον Οκτώβριο του 2014 από τα μηνύματα των εκπροσώπων των οργάνων επιβολής του νόμου του Ουζμπεκιστάν έγινε γνωστό, ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, Ουσμάν Γκόζι ανακοίνωσε την προσχώρησή του στην οργάνωση «Ισλαμικό κράτος».
Η γεωγραφική επέκταση της δράσης του «ισλαμικού κράτους» καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση στον Καύκασο. Υπάρχουν εκεί πολλοί πολέμαρχοι, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ένας από αυτούς, ο Tarhan Batirashvili, πιο γνωστός ως Ομάρ αλ-Σίσανι, είχε απείλήσει, ότι θα ήταν αυτός προσωπικά επικεφαλής της επίθεσης στον Καύκασο για να «εκδικηθεί την Ρωσία». Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίρωφ απήντησε στην ανακοίνωση των ισλαμιστών μαχητών, τονίζοντας, ότι κανένας μισθοφόρος δεν θα παραμείνει χωρίς αυστηρή τιμωρία. Μετά από λίγο καιρό ο πολέμαρχος είχε σκοτωθεί .

Ο Καύκασος μαζί με την Ευρώπη αποτελούν τα επόμενα πεδία δράσης των ισλαμιστών στον Κόσμο

Όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, όσο συμβαίνουν αυτά,την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται η εκπαίδευση ενεργών ισλαμιστών μαχητών. Η δραστηριότητα συνεχώς αυξάνεται, και σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίσθηκαν τρομοκρατικοί πυρήνες στο Αφγανιστάν, την Αλγερία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, την Υεμένη και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της δημιουργίας του «χαλιφάτου», τον Ιούνιο του 2014, στρατολογήθηκαν 20.000 έως 31.500 μαχητές. Τώρα ο αριθμός των ισλαμιστών ανταρτών-στρατιωτών είναι ακόμα πιο δύσκολο να υπολογιστεί, δεδομένου, ότι υπάρχουν δεκάδες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των Salafi-τζιχαντιστών, Σούφι και πολλών άλλων . Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Καύκασος μαζί με την Ευρώπη, αποτελεί το επόμενο πεδίο δράσης των ισλαμιστών στον Κόσμο, γι’ αυτό και πολλές χώρες της περιοχής έχουν αρχίσει να παίρνουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ισλαμιστικού κινδύνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ