– Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Αποστολή μας είναι, σε συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές Αρχές, καθώς επίσης και με την Frontex, να παρεμποδίζουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε την μετανάστευση»!

Αν και η Τουρκία επιμένει στον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το ίδιο το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για την συνέχιση της εκεί παρουσίας του, με σκοπό την παρεμπόδιση των διακινητών να στέλνουν λαθραία πρόσφυγες στην Ευρώπη. Μάλιστα, η Γερμανία στέλνει στα μέσα Δεκεμβρίου μια φρεγάτα, η οποία θα αντικαταστήσει την ολλανδική στην ηγεσία της ναυτικής μονάδας, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η κυριακάτικη εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας.Over 10 NATO members oppose Syria war
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ζήτησε στα τέλη Οκτωβρίου να τεθεί τέλος στην αποστολή και το ίδιο έχει ζητήσει και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, εντούτοις «η γερμανική φρεγάτα “Sachsen” θα καταπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στην Μεσόγειο και προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της μονάδας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η δραστηριοποίηση της συμμαχίας στο Αιγαίο».

«Σε συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές Αρχές, καθώς επίσης και με την Frontex, αποστολή μας είναι να παρεμποδίζουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε την μετανάστευση»!

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας στην γερμανική εφημερίδα. Το πλοίο αυτό θα αντικαταστήσει την ολλανδική φρεγάτα, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Συμμαχίας, που προβλέπει την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας.
Όπως είπε ο Γερμανός Ναύαρχος, Κάϊ-Αχιμ Σένμπαχ, στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «το καθήκον μας είναι σαφές: να παρατηρούμε και να αναφέρουμε. Η συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές Αρχές, καθώς επίσης και με την Frontex, είναι να παρεμποδίζουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε την μετανάστευση».
«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, διότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη για την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας της αποστολής στο Αιγαίο, θα έπρεπε να την αναλάβει η Τουρκία! Κάτι τέτοιο, όμως, έχει αποκλεισθεί –όπως άλλωστε και μια ελληνική ηγεσία της αποστολής– από την συμφωνία, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και υπήρχαν φόβοι, ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιούσε την πρόβλεψη αυτή ως επιχείρημα για να να σταματήσει την αποστολή» γράφει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».