Την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο, η ελληνική Κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» και μέσα από την ελληνική επικράτεια, μετέφερε στην ελληνική Κυβέρνηση ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Amos Hochstein.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ
Πούτιν fisiko aerioγια το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» και την διατύπωση της βούλησης του Βλαντίμιρ Πούτιν «να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από την λειτουργία του», οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν εμπράκτως το ισχυρό ενδιαφέρον τους για τις κινήσεις της Αθήνας στο ενεργειακό πεδίο.
Την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο, η ελληνική Κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» και μέσα από την ελληνική επικράτεια, μετέφερε ευθέως στους συνομιλητές του ο Αμερικανός απεσταλμένος κ. Hochstein. Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αντίθεση της Ουάσινγκτον στο ρωσικό σχέδιο του «Turkish Stream/Greek Stream», η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια, ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί, ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες, όπως η Ελλάδα.

«Ο νότιος διάδρομος με τον ΤΑΡ είναι ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό, που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα»

Ο Amos Hochstein (Έιμος Χοκστάϊν), ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
«Συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα, απ’ όσα διαφωνήσαμε», σχολίασε ο κ. Hochstein μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κυρίους Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θέματα, θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor, που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα. «Μιλήσαμε επίσης για τον αποκαλούμενο «Turkish Stream», είπε ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα και σημείωσε, ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης στο θέμα της ενέργειας.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νοτίου διαδρόμου, που περιλαμβάνει τους αγωγούς TAP και IGΒ, ο κ. Hochstein είπε, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό, που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα, θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως «Turkish Stream».

«Η Ουάσιγκτον γνωρίζει, πως η Ρωσία θα παραμείνει ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης με φυσικό αέριο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το αμφισβητούν αυτό καθ’ οιονδήποτε τρόπο»

Ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα πρόσθεσε, ότι ο λεγόμενος IGB (Interconnector Greece Bulgaria) μπορεί να επεκταθεί προς την Ρουμανία και μελλοντικά να δημιουργηθεί ένας δίαυλος για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Ελλάδας προς την Αλβανία και την Κροατία. «Αυτό είναι το πλαίσιο, για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Hochstein, εξηγώντας ότι η αμερικανική Κυβέρνηση δεν έκανε αντιπρόταση, προκειμένου να πείσει την Αθήνα να μην λάβει μέρος η Ελλάδα στον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, τον λεγόμενο « Turkish Stream».
Ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα σημείωσε, ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει, πως η Ρωσία θα παραμείνει ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης με φυσικό αέριο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το αμφισβητούν αυτό καθ’ οιονδήποτε τρόπο» επισήμανε ο κ. Hochstein.

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην υλοποίηση του TAP (Trans Adriatic Pipeline), αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού θα στείλει το μήνυμα, ότι η χώρα μένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της στα υφιστάμενα σχέδια»

Εκτός από τον TAP (Trans Adriatic Pipeline) και τον IGB (Greece-Bulgaria Interconnector) οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την παρότρυνσή τους προς την Ελλάδα για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, προκειμένου να μην εξαρτάται από μονοπωλιακές καταστάσεις και προέτρεψαν σε επέκταση της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas -LNG).
Σε σχετική ερώτηση, πως οι διεθνείς εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν την έρευνα και εξόρυξη των ελληνικών πετρελαίων, ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε, ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς άλλαξαν τους τελευταίους μήνες και χαρακτήρισε πρόκληση την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να γίνει εξόρυξη υδρογονανθράκων από το Αιγαίο. «Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην υλοποίηση του TAP (Trans Adriatic Pipeline), αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της στα υφιστάμενα σχέδια» τόνισε ο κ. Hochstein.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ