Παρά το ότι η εικόνα των δημοσιονομικών του κράτους και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών δεν είναι καθόλου καλή, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο να στηθούν εκλογικές κάλπες το Φθινόπωρο και οι εκλογές στην χώρα μας -εκτός απροόπτου- μετατίθενται για τον προσεχή Μάρτιο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το θέμα του χρέους, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του οποίου έχουν ξεκινήσει και πάλι να απασχολούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, φαίνεται, ότι θα κρίνουν τελικά την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην χώρα μας. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, πως το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο, κάτι που «έπαιζε» πολύ το τελευταίο διάστημα, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο και τα σχετικά σενάρια μετατίθενται, πλέον, για τον προσεχή Μάρτιο, εφ’ όσον, βέβαια, δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο!
Η Κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα και να εκθέσει την αντιπολίτευση ιδίως με τις υποθέσεις διαπλοκής-διαφθοράς, όπως η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, αλλά και το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, που οδήγησε την χώρα στην σκοτεινή περίοδο των μνημονίων και επικεντρώνει στα θέματα της οικονομίας.

Οι δύο κίνδυνοι, που ελοχεύουν για την Κυβέρνηση, λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της αδυναμίας είσπραξης φορολογικών εσόδων

Ωστόσο, η εικόνα των δημοσιονομικών του κράτους και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών δεν είναι καθόλου καλή. Από σήμερα, μάλιστα, θα αρχίσουν να έρχονται στους πολίτες- μέσω ΤΑΧΙS-, οι ειδοποιήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή του οποίου θα προστεθεί στις ήδη μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις, που έχουν οι Έλληνες έως το τέλος του έτους. Μόνον, που εφέτος, η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και οι επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το έλλειμμα στον Προϋπολογισμό, εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές, αυτό ελοχεύει και δύο κινδύνους για την Κυβέρνηση.
Ο πρώτος είναι αυτός της κοινωνικής έκρηξης, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στα συνεχόμενα βάρη, δεδομένου, ότι τα τελευταία μέτρα, που έχουν ψηφιστεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ενώ επίκεινται και άλλα. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να πέσουν σημαντικά έξω οι προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα και οι δανειστές να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα.

Η Κυβέρνηση θεωρεί, πως αντιστάθμισμα στην λαίλαπα των φόρων, άμεσων και έμμεσων, μπορεί να είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς οι συνθήκες τώρα είναι ευνοϊκές

Άλλωστε, υπάρχει ο “δημοσιονομικός κόφτης”, που σε περίπτωση, κατά την οποία δεν πιάνονται οι στόχοι, ενεργοποιείται και επιφέρει μέτρα, μεταξύ των οποίων, οι μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς.
Βέβαια, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, πως το αντιστάθμισμα στην λαίλαπα των φόρων, άμεσων και έμμεσων, μπορεί να είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όλοι πιστεύουν, πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είναι εφικτό να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει, σε τι βαθμό και ποιά οφέλη θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία.
Όπως πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη, οι συνθήκες τώρα είναι καλές, καθώς η χώρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευοίωνο και η σύγκρουση μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ φαίνεται να εξελίσσεται θετικά για την Ελλάδα. Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να αποδειχθούν στην πράξη και, κυρίως, να αποτυπωθούν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει.

Η Κυβέρνηση θέλει την άμεση λήψη αποφάσεων στο θέμα του χρέους και την έγκριση της επόμενης δόσης των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το επόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

Στο πλαίσιο αυτό, με θέμα την ελάφρυνση του χρέους, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντά στις Βρυξέλλες τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, την ίδια ώρα που ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα ενημερώνει το Euro Working Group για την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Η Κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι νύξεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους δανειστές, θέλει την άμεση λήψη αποφάσεων στο θέμα του χρέους και έγκριση της επόμενης δόσης των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το επόμενο Eurogroup, που θα γινει στις 9 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωση 15 προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης.
Πάντως, η ελληνική πλευρά θέλει να αποσπάσει «εδώ και τώρα» απτές δεσμεύσεις και αποφάσεις για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί και ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Η συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί θα διεξάγεται παράλληλα με το EuroWorking Group, όπου θα εξεταστεί η μέχρι στιγμής πορεία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Πολιτικοί αναλυτές: Το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις διαδικασίες στο θέμα του χρέους να “τρέχουν”, θα είναι καθοριστικό και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα!

Πρόκειται για ένα πακέτο συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, που θα τρέξει τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τις εξαιρέσεις των νέων επαγγελματιών, που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου, το ειδικό καθεστώς υπαγωγής στον ΟΓΑ για επαγγελματίες σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους και η κατάργηση της έκπτωσης 15% για την αναγνώριση πλασματικών ετών για τα εφάπαξ.
Στις τάξεις των δανειστών, πέραν των προαπαιτούμενων, που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, υπάρχει ανησυχία από το γεγονός, ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και το μείζον θέμα του μεσοπρόθεσμου με τους στόχους 2019-2020. Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων έχουν ήδη μπει έσοδα και δαπάνες του Προϋπολογισμού, καθώς θα συζητηθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις διαδικασίες στο θέμα του χρέους να “τρέχουν”, θα είναι καθοριστικό και για τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως δε εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, αν η Κυβέρνηση επιτύχει μία θετική ρύθμιση, τότε θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό “χαρτί” εν όψει εκλογών. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν, ότι, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι εκλογές στην χώρα μας δεν φαίνεται να γίνονται το Φθινόπωρο, αλλά πιθανότατα -και εκτός απροόπτου- τον προσεχή Μάρτιο.

EKLOGES