Στον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς θα απονεμηθεί το 57ο Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος κατά τη διάρκεια τελετής στο Άαχεν την Πέμπτη 14 Μαΐου. Το βραβείο απονέμεται στον κ. Σούλτς για το έργο του υπέρ της δημοκρατίας, και ειδικότερα για τη συμβολή του ώστε το ΕΚ να καταστεί περισσότερο ορατό και κατανοητό, καθώς επίσης και για το ρόλο του στη διαδικασία του “κορυφαίου υποψηφίου” ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

Η επιτροπή του Βραβείου υπογραμμίζει σε επεξηγηματική της δήλωση ότι ο κ. Σούλτς είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή της θητείας του ως Πρόεδρος ότι “θα αγωνίζονταν για να γίνει σεβαστό το Κοινοβούλιο από τις εκτελεστικές αρχές, εάν και όποτε τα δικαιώματα των πολιτών τίθονταν υπό απειλή”, και θα συγκρουόταν με όποιον νόμιζε πως “περισσότερη Ευρώπη μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο κοινοβουλευτισμό”. Η επιτροπή αναφέρεται, επίσης, στον ρόλο του κ. Σούλτς στην ανάδειξη της διαδικασίας ¨κορυφαίου υποψηφίου” ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Άαχεν στις 14 Μαΐου από τις 11.00 μέχρι τις 13.00 (τοπική ώρα).

Σημείωμα για τους συντάκτες

Η Συνθήκη ΕΕ προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα επιλεγεί “λαμβάνοντας υπόψη” τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών.

soults01“Κορυφαίοι υποψήφιοι” (Spitzenkandidaten) για την θέση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σούλτς και του νικητή Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ, υπήρξαν για πρώτη φορά κατά τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2014. Οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Επιτροπής επιλέγοταν με συναίνεση από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ