Τουλάχιστον 151 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η συνολική απώλεια στα έσοδα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα

-Μόνον η διαφυγή εσόδων από τον ΦΠΑ κοστίζει 100 ευρώ για καθέναν από τους Ευρωπαίους πολίτες!
-Νέο σχέδιο είσπραξης ΦΠΑ θα ανακοινώει η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης του φόρου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και ιδιαίτερα η φοροδιαφυγή, προκαλεί κάθε χρόνο απώλεια 151 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η απώλεια από τον ΦΠΑ, κοστίζει 100 ευρώ για καθέναν από τους Ευρωπαίους πολίτες!
Γι’ αυτόν τον λόγο η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει στις 4 Οκτωβρίου ένα νέο καθεστώς ΦΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης του φόρου.
Άλλωστε, η βασικότερη πηγή κρατικών εσόδων για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ο ΦΠΑ, που απέφερε στα ταμεία τους πέρυσι 1,035 τρισεκατομμύριο ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, θα έπρεπε να έχει αποφέρει 1,187 τρισεκατομμύριο ευρώ!
Ένα μέρος των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίστηκε εξαιτίας της ενιαίας αγοράς και του τρόπου συλλογής του, που προάγει την απάτη.
Όπως υποστηρίζει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απάτη τύπου «καρουζέλ» στερεί περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή 100 ευρώ για κάθε έναν από τα 500 εκατομμύρια των Ευρωπαίων, χρήματα, τα οποία καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα!

Το νέο καθεστώς του ΦΠΑ, που θα ανακοινώσει η Ε.Ε. πρόκειται να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

«Οι αριθμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι. Πρόκειται για χρήματα, που έχουν κλαπεί από τους φορολογούμενος και χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες, ακόμη και από τρομοκράτες», κατήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.
Η απουσία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην φορολογική απάτη, με το οργανωμένο έγκλημα να κερδίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τη Europol. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, η απάτη μοιάζει να έχει αναχθεί σε εθνικό σπορ. Στην Ιταλία 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΦΠΑ έλειπαν από τα κρατικά ταμεία το 2015, δηλαδή το 1/4 του ποσού, που θα έπρεπε να έχει
συγκεντρωθεί. Το ίδιο συνέβη και στην Πολωνία, ενώ στην Ρουμανία, το 37% των εσόδων από τον ΦΠΑ εξαφανίζεται!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το οριστικό καθεστώς του ΦΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει να καταβάλλεται ο φόρος αυτός από τον πωλητή στις διασυνοριακές συναλλαγές. Το νέο αυτό καθεστώς πρόκειται να αντικαταστήσει ένα «προσωρινό» καθεστώς, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν 25 χρόνια, το 1993. Αν και βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, το νέο καθεστώς πρόκειται να απλοποιήσει τις διαδικασίες,
κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.