– “Εάν η Ε.Ε. καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε και εμείς θα καταργήσουμε την βίζα για τους πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και αυτό ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία, μετά την συμφωνία Τουρκίας–Ε.Ε. για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισοδυναμεί και με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε σε δηλώσεις του Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”.
Όπως μετέδωσε η εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα”, το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ, από την στιγμή, που η Ευρώπη φιλελευθεροποιήσει τις προϋποθέσεις για βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Κάτι τέτοιο είναι ένα από τα 72 κριτήρια, που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε, ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει, επίσης, και για τους Ελληνοκύπριους.

“Εάν η Ε.Ε. καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε και εμείς θα καταργήσουμε την βίζα για τους πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και αυτό ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους, όμως αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία”!

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, την αναγνώριση της Κύπρου. Εάν η Ε.Ε. καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε και εμείς θα καταργήσουμε την βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτή την στιγμή, ήδη οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, αλλά εμείς εκδίδουμε την βίζα τους σε ξεχωριστό χαρτί. Με την νέα αυτή ρύθμιση δεν θα χρειάζονται, πλέον, καμία θεώρηση», ανέφερε.
Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, ότι η Κυβέρνηση θα περιμένει να μελετήσει την επίσημη Έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα.

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ