-Στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν οι εισπράξεις ανά επισκέπτη από Γερμανία, ΗΠΑ και Ρωσία!
-Οι ξένοι, που έρχονται στην χώρα μας, δαπανούν ολοένα και λιγότερα χρήματα για τις διακοπές τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, ολοένα και λιγότερα χρήματα αφήνουν στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες, που την επιλέγουν για τις διακοπές τους.
Όπως εκτιμούν ειδικοί στον χώρο του τουρισμού, αυτό σημαίνει, ότι η νέα άνοδος των επισκεπτών από το εξωτερικό και τα αυξημένα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2017, αποτελούν μόνον την μία όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη πλευρά θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στους επιχειρηματίες του χώρου.
Αναλυτικότερα, η νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στο πρώτο εξάμηνο (7,94 εκατ. επισκέπτες, +6,6%) και οι εισπράξεις 4,11 δισεκατυομμυρίων ευρώ (+7,1% στο εξάμηνο και +14,2% τον Ιούνιο) περιγράφουν μόνον ένα μέρος της «λαμπρής εικόνας» του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν περιοριστεί κανείς στα συγκεκριμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, πρέπει να λάβει υπόψη του, ότι οι σχετικοί υπολογισμοί γίνονται με βάση την περυσινή χρονιά, όταν ο ελληνικός τουρισμός κατέγραφε μείωση ξένων επισκεπτών 1,6% και 330 εκατ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις (-7,9%) στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το 2015.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ελληνικής τουριστικής αγοράς, ουσιαστικά, ο ελληνικός τουρισμός δίνει εφέτος μάχη για να καλύψει ή και να υπερκαλύψει τις περυσινές απώλειες, έχοντας αρκετές πιθανότητες να το καταφέρει.

Οι ξένοι, που έρχονται στην χώρα μας, δαπανούν ολοένα και λιγότερα χρήματα για τις διακοπές τους!

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι για τους ειδικούς, πως χρόνο με τον χρόνο οι ξένοι, που έρχονται στην χώρα μας, δαπανούν ολοένα και λιγότερα χρήματα για τις διακοπές τους. Έτσι, καταγράφεται το φαινόμενο, από την μία πλευρά ο αριθμός των ξένων επισκεπτών να εκτοξεύεται ακόμα ψηλότερα χρόνο με τον χρόνο και τα ξενοδοχεία (κυρίως τα μεγαλύτερα και των υψηλότερων κατηγοριών) στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας να είναι ασφυκτικά γεμάτα (ιδίως Ιούλιο και Αύγουστο), αλλά από την άλλη πλευρά, οι εισπράξεις από κάθε ταξιδιώτη να μειώνονται!
Είναι χαρακτηριστικό, πως από τις 500.000 επιπλέον ξένους ταξιδιώτες, που ήρθαν στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, το όφελος ανήλθε σε 270 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετες εισπράξεις. Αυτό αντιστοιχεί σε 540 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται, κατά δήλωση των ίδιων, το σύνολο των χρημάτων, που τους κόστισε το ταξίδι τους στην χώρα μας.
Προκύπτει, λοιπόν, το εξής εύλογο ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να καταγράψει το πολυπόθητο «ποιοτικό άλμα» ο ελληνικός τουρισμός, όταν ακόμα και από τις πιο προσοδοφόρες αγορές του μειώνονται αντί να αυξάνονται οι εισπράξεις από κάθε ταξιδιώτη;
Είναι χαρακτηριστικό, πως οι εισπράξεις ανά επισκέπτη καταγράφουν νέα πτώση για τους επισκέπτες από την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Ακόμα και η μικρή άνοδος εισπράξεων από κάθε Γάλλο και η οριακή αύξηση από τους Βρετανούς καλύπτει μικρό μέρος των απωλειών, που καταγράφηκαν το 2016.

Οι Γάλλοι αποδεικνύονται οι πλέον προσοδοφόροι επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε. των 28 στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017,

Οι συνολικές εισπράξεις από επισκέπτες, που προέρχονταν από την μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, την  Γερμανία, κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξηση 15,4%. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι εισπράξεις από κάθε Γερμανό μειώθηκαν κατά  2,23%. Η νέα πτώση αποτελεί συνέχεια της περυσινής «βουτιάς» 32,3% που σημείωσαν οι εισπράξεις από κάθε Γερμανό στο πρώτο εξάμηνο του 2016, έναντι του 2015. Κάπως έτσι, οι εισπράξεις από κάθε Γερμανό, που ήρθε εφέτος στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, διαμορφώθηκαν στα 656,6 ευρώ, όταν μόλις το 2015 κινούνταν στα επίπεδα των 991 ευρώ για την ίδια περίοδο.
Στα ίδια επίπεδα με τους Γερμανούς διαμορφώθηκαν οι εισπράξεις από κάθε Βρετανό, που ήρθε στην Ελλάδα (657,7 ευρώ). Μόλις δύο χρόνια πριν (2015), οι εισπράξεις ανά Βρετανό επισκέπτη ήταν 115 ευρώ περισσότερα (772,8 ευρώ).
Οι Γάλλοι αποδείχθηκαν οι πλέον προσοδοφόροι επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε. των 28 στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς οι εισπράξεις ανά ταξιδιώτη διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 670 ευρώ. Βρέθηκαν, δηλαδή, ψηλότερα από Γερμανούς και Βρετανούς. Κατέγραψαν, μάλιστα, αύξηση 4,4%, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες 6,8% που είχαν σημειώσει στο αντίστοιχο διάστημα του 2016 έναντι του 2015.

Πτώση κατέγραψαν οι εισπράξεις ανά επισκέπτη από τις δύο κύριες αγορές εκτός Ε.Ε.28, τις ΗΠΑ και την Ρωσία!

Τουναντίον, πτώση κατέγραψαν την ίδια στιγμή οι εισπράξεις ανά επισκέπτη από τις δύο κύριες αγορές εκτός Ε.Ε.28, τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Η μείωση έφθασε το -8,9% για τους Αμερικανούς και το -3,9% για τους Ρώσους ταξιδιώτες.
Οι εισπράξεις ανά επισκέπτη από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2017 στα 799,9 ευρώ, όταν μόλις το 2015 κινούνταν στα 1.176,7 ευρώ. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις ανά Ρώσο επισκέπτη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες Γερμανών και Βρετανών, υποχωρώντας στα 649,1 ευρώ. Δύο χρόνια νωρίτερα (2015) οι εισπράξεις ανά Ρώσο επισκέπτη ήταν 833,3 ευρώ.
Η μείωση των εισπράξεων ανά ταξιδιώτη, πάντως, δεν αποτελεί φαινόμενο της τελευταίας διετίας. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, το συνδέουν σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ξένων επισκεπτών, την ενίσχυση της παρουσίας των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αλλά και τις μεγάλες προσφορές των ξενοδόχων σε κάποιες περιόδους.