Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα και τις απορίες, σχετικά με την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» δίνει η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς από την Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.
Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις, που έδωσε η Κυβέρνηση προς ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, ισχύουν γενικά τα εξής:
-Οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες.trapeza tis Ellados
-Η καταβολή των συντάξεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι επίσης πλήρως διασφαλισμένη. Ενδέχεται, μάλιστα, να υπάρξουν ευνοϊκές εξαιρέσεις από τους περιορισμούς των τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Σε τέτοια περίπτωση, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής τους.
– Οι μισθοί, που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, θα εξακολουθούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα.
-Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν θα επηρεαστούν. Δηλαδή, θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών (web banking, phone banking).
-Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.
-Παράλληλα, από το μεσημέρι της 29 Ιουνίου θα λειτουργούν τα ATM με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ανά κάρτα, που αντιστοιχούν σε 1.800 ευρώ το μήνα.
-Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
Επίσης έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

Κατάλογος ερωτήσεων και απαντήσεων

Αναλυτικότερα, για την ενημέρωση των πολιτών ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος με τις εύλογες ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα.

-Τι σημαίνει τραπεζική αργία;
Απ.: Τραπεζική αργία σημαίνει, ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για λίγες ημέρες.

-Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου.
-Υπάρχει περίπτωση να χάσει ο πολίτης τα χρήματά του ή να «κουρευτούν» οι καταθέσεις του;
Απ.: Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

-Όσο διαρκεί η ολιγοήμερη αυτή τραπεζική αργία, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;
Απ.: Τα ΑΤΜ των τραπεζών θα πρέπει να ανοίξουν το αργότερο έως το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα παραμείνουν ανοιχτά κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

-Πόσα χρήματα θα μπορεί κανείς να πάρει ημερησίως από το ΑΤΜ;
Απ.: Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα.

-Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;
Απ.: Και για τις κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο ανάληψης συνολικά είναι 60 ευρώ.

-Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Απ.: Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό με δύο δικαιούχους, που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60€ ανά κάρτα, δηλαδή 120€ για τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

-Εάν ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο, αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;
Απ.: Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με έναν δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

-Μπορεί κανείς να κάνει ανάληψη μετρητών με την πιστωτική του κάρτα;
Απ.: Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60 ευρώ). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και την προμήθεια, που ορίζονται από την σύμβαση με την Τράπεζα, που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

-Θα μπορεί κανείς να κάνει υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;
Απ.:;Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο, εφόσον επιτρέπεται από την σύμβαση με την Τράπεζα.

-Θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την πιστωτική ή την χρεωστική του κάρτα για να κάνει αγορές;
Απ.: Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο, που προβλέπει η σύμβαση με την Τράπεζα.

-Θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την πιστωτική ή την χρεωστική του κάρτα για να κάνει αγορές μέσω ίντερνετ;
Απ.: Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

-Θα μπορεί κανείς να πληρώσει με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
Απ.: Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο, που είχαν πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν με χρήματα, και δεν θα εκδίδονται νέες.

-Θα μπορεί κανείς να μεταφέρει χρήματα μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);
Απ.: Μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά, εφόσον, όμως, ο λογαριασμός, στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα, είναι στην Ελλάδα.

-Θα μπορεί να κάνει κανείς πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);
Απ.: Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα, εφόσον ο λογαριασμός, στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

-Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Απ.: Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

-Μπορεί κανείς να κάνει διατραπεζικές πληρωμές;
Απ.: Διατραπεζικές πληρωμές θα γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

-Τι θα συμβεί, αν δεν μπορεί κανείς να πληρώσει τους λογαριασμούς του ή τις δόσεις του στην Εφορία, το δάνειό του κλπ;
Απ.: Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αυτές εμπρόθεσμα, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

-Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Απ.: Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

-Κινδυνεύει να χάσει κανείς τα δικαιώματά του από το ασφαλιστήριό του συμβόλαιο ή να έχει επιπτώσεις από την μη πληρωμή της ασφάλειας (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας), εξαιτίας της τραπεζικής αυτής αργίας;
Απ.: Οι πληρωμές αυτές των ασφαλειών θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ, αλλά σχετικά με τις επιπτώσεις της μη πληρωμής, λόγω της τραπεζικής αργίας, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συνεννοούνται με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες.

-Πώς θα μπορέσει κάποιος να στείλει έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Απ.: Για αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

-Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;
Απ.: Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Όμως, για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών, που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

-Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσουν οι συνταξιούχοι να πάρουν τα χρήματά τους;
Απ.: Οι συντάξεις θα πιστωθούν κανονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Αν και μέχρι να υπάρξει κάποια διαφορετική ρύθμιση, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους μέσω αναλήψεων από τα ΑΤΜ, που θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο (60 ευρώ).

-Η μισθοδοσία των εργαζομένων θα γίνεται κανονικά;
Απ.: Η μισθοδοσία θα γίνεται κανονικά, με πίστωση του λογαριασμού του εργαζομένου, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει την μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο. Όμως, ο εργαζόμενος θα μπορεί να προβαίνει σε ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του με βάση το ημερήσιο όριο ανάληψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ