(c)ellinikignomi

Τρίτη παγκοσμίως ανεδείχθη η Ελλάδα ανάμεσα σε 50 χώρες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τριακόσιες εννενήντα πέντε ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν, εφέτος, το διεθνές βραβείο ποιότητας “Γαλάζια σημαία”, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 50 χώρες, σύμφωνα με την “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης” (ΕΕΠΦ).paralia
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης, από την ΕΕΠΦ, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

Τι είναι οι “Γαλάζιες Σημαίες”

Σύμφωνα με την ΕΕΠΦ, η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνον την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην “Γαλάζια Σημαία”, όταν επιλέγουν τους προορισμούς, που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το “Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση” που εδρεύει στην Δανία και έχει 63 χώρες-μέλη

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το “Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση” (FEE – Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στην Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας μας (ιδρυθείσα το 1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και στην γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Σημειώνεται, ότι τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος συνοψίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες, που αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ