Η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται έτοιμη να «καρατομήσει» τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από το Ευρωπαϊκό μπλοκ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Φαίνεται, ότι επιβεβαιώνονται πολλοί ειδικοί αναλυτές, που υποστήριζαν, ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., που επίκειται μετά το δημοψήφισμα, θα δημιουργήσε μεγάλα προβλήματα συνοχής και συνεννόησης στις τάξεις της Ε.Ε..Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν οι «τριγμοί» και οι «ρωγμές» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί, πλέον, να κρύψει τον εκνευρισμό της για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, η Γερμμανίδα Καγκελάριος δείχνει φανερά ενοχλημένη από την στάση του Προέδρου της Κομισιόν, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και παρουσιάζεται έτοιμη να «καρατομήσει» τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από το Ευρωπαϊκό μπλοκ.

Υψηλοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, παρουσιάζονται σοκαρισμένοι από την προσέγγιση του κ. Γιούνκερ στην Βρετανία κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο και πλέον θεωρούν, ότι ο ίδιος αποτελεί «μέρος του προβλήματος»

Υψηλοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, παρουσιάζονται σοκαρισμένοι από την προσέγγιση του κ. Γιούνκερ στην Βρετανία κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο και πλέον θεωρούν, ότι ο ίδιος αποτελεί «μέρος του προβλήματος». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται αποφασισμένη εισηγηθεί την απομάκρυνσή του του μέσα στο επόμενο έτος!
Παρ’ όλο, που η Γερμανίδα ηγέτης δεν έχει από μόνη της την δύναμη να «διώξει» τον Γιούνκερ από την θέση του, δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να λάβει την υποστήριξη άλλων κρατών – μελών γι’ αυτή της την απόφασή της. Η «σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η απόφαση του Προέδρου της Κομισιόν να καλωσορίσει την πρώτη Υπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια να υποστηρίξει ανοιχτά στην γερμανική τηλεόραση την ανεξαρτησία της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η «τοξική» παρουσία του Γιούνκερ θα μπορούσε να τορπιλίσει τις επερχόμενες συνομιλίες εξόδου»

Είναι εύκολα αντιληπτό, ότι η κυρία Μέρκελ δεν ενεργεί ανεξάρτητα, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους Γερμανούς βιομηχάνους, που θέλουν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Βρετανία, και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η «τοξική» παρουσία του Γιούνκερ θα μπορούσε να τορπιλίσει τις επερχόμενες συνομιλίες εξόδου.
Γερμανός Υπουργός και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου επεσήμανε, ότι «ο κ. Γιούνκερ έχει τον χρόνο, αλλά και πάλι έδρασε εναντίον του κοινού συμφέροντος, ενώ η αντίδρασή του στο βρετανικό δημοψήφισμα ήταν πολύ επιζήμια. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για θεσμικούς διαπληκτισμούς, αλλά η πίεση για να παραιτηθεί, θα γίνει μεγαλύτερη και η Καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει τελικά να ασχοληθεί με αυτό το θέμα το επόμενο έτος».

«Ο κ. Γιούνκερ δείχνει για άλλη μια φορά με έναν μοιραίο τρόπο, το πόσο λίγο βλέπει τον εαυτό του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αντιπροσωπεύει το σύνολο της Ε.Ε.»

Πάντως, τα σενάρια ενισχύονται και από την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), που σε πρόσφατο δημοσίευμα ζητούσε από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να παραιτηθεί.
«Ο κ. Γιούνκερ δείχνει για άλλη μια φορά με έναν μοιραίο τρόπο, το πόσο λίγο βλέπει τον εαυτό του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αντιπροσωπεύει το σύνολο της Ε.Ε.», έγραψε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν, πως στο πλευρό της Γερμανίας, αναμένεται να βρεθούν χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, που με την σειρά τους απορρίπτουν στο σχέδιο του Γιούνκερ για «περισσότερη Ευρώπη» και ταυτόχρονα είναι φανερά επηρεασμένες από το Brexit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA