Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει το Σάββατο 20 του μηνός, με ομιλία του Προέδρου του, I.N. Καζάζη, με θέμα: “Η εξέλιξη της γλώσσας και η νεοελληνική λεξικογραφία (1960-2016): Επίκαιρα διδάγματα”. Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Στο τριήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Σικελίας και διοργανώνεται από την Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών), την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία” και τον Εκδοτικό Οίκο “Nostos – Edizioni La Zisa”, συμμετέχει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 20 του μηνός, το  ΚΕΓ συμμετέχει  με ομιλία του Προέδρου του ΚΕΓ, I.N. Καζάζη, με θέμα: “Η εξέλιξη της γλώσσας και η νεοελληνική λεξικογραφία (1960-2016): Επίκαιρα διδάγματα”.

Επίσης το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αποδίδει τιμή, με ειδικό δίπλωμα στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Ερευνών, και  σε  τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες για το εξαίρετο έργο τους στην ελληνική φιλολογία στο πλαίσιο του Ινστιτούτου και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο:

* Vincenzo Rotolo, Ομότ. Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας – Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

* Renata Lavagnini, Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας – Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

*Ines Di Salvo, Τακτ. Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας – Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

Η εξέλιξη της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λεξικογραφίας 1960-2016: Επίκαιρα διδάγματα – IN Καζάζης

Όπως παραπάνω αναφέρουμε, το Σάββατο 20 του μηνός, το  ΚΕΓ συμμετέχει με ομιλία του Προέδρου του, I.N. Καζάζη, με θέμα: “Η εξέλιξη της γλώσσας και η νεοελληνική λεξικογραφία (1960-2016): Επίκαιρα διδάγματα”.

Ακολουθεί Περίληψη:

«Διαγράφεται η ιστορική πορεία της συγκρότησης της Νέας Ελληνικής επί διακόσια χρόνια, από το 1800 έως σήμερα, και σημειώνονται τα κυριότερα λεξικά που κατέγραψαν τις φάσεις της.

Χάρη στην έρευνά μας στο Αρχείο Γεωργακά (που απόκειται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας) είναι πλέον λεξικογραφικά διαπιστωμένος ο απίστευτος λεκτικός πλούτος που συσσώρευσε η Νέα Ελληνική, στην πορεία της συγκρότησή της: διότι σ’ αυτήν προγραμματικά ενσωματώθηκε και με εντατική καλλιέργεια αφομοιώθηκε άφθονος δανεισμός λέξεων και εννοιών – δανεισμός εσωτερικός, δηλαδή από τις παλαιότερες φάσεις της ελληνικής, και εξωτερικός, από τις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

 

Η έρευνα δείχνει ανάγλυφα την πλούσια στρωματογραφία της σύγχρονης ελληνικής (διαστρωμάτωση σε ευρεία έκταση και μέγα βάθος, που μπορεί να φτάνει ως τις απαρχές της γραπτής ιστορίας της γλώσσας) και τη λειτουργικότητα όλων των στοιχείων της.

 

Χρειάζεται να είναι κανείς ιστορικός της γλώσσας πρώτα για να ξεχωρίσει, με τη βοήθεια ειδικών λεξικών, τα στρώματα του λεξιλογίου. Χρειάζεται, έπειτα, η γνώση του έμπειρου φιλολόγου για να αποκωδικοποιήσει το ετυμολογικό τμήμα του λεξικογραφικού λήμματος και να διακρίνει τα κατασκευαστικά μυστικά της λέξης και την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Όλος αυτός ο πλούτος της γλώσσας γίνεται ευεργετικός για τους χρήστες της και συμβάλλει στην παραγωγή πολιτισμού μόνον με την επαρκή κατοχή του. Ενόψει όμως της μεγάλης δυσκολίας να διδαχτεί επαρκώς στους εντός και εκτός του σχολείου χρήστες του α π α ι τ ο ύ ν τ α ι χέρια φιλολόγων κατάλληλα εκπαιδευμένων, φιλολόγων Νέου –ολιστικού — Τύπου».

 

 

 

Το πρώτο βραβείο του Α΄ Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης “Γιώργος Σεφέρης”

 

Το ποίημα του Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Γιώργου Κεντρωτή «Παρατηρήσεις και σχολιασμοί του Διονυσίου Σολωμού εκεί που μετέφραζε το Τεμάχιο του Μεταστασίου” κέρδισε το πρώτο βραβείο του Α΄ Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης “Γιώργος Σεφέρης”, που είχε προκηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμου, και στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από 800 συμμετοχές.

 

Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στο Παλέρμο, το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 στη Sala delle Capriate του Palazzo Steri, piazza Marina.

 

Στις 22 Μαΐου ο Γιώργος Κεντρωτής θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου με θέμα: “Dionisio Solom?s, traduttore europeo” (Ο Διονύσιος Σολωμός, ευρωπαίος μεταφραστής).

 

Για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης”

 

Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών), από κοινού με την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία” και με τον Εκδοτικό Οίκο “Nostos – Edizioni La Zisa” προκήρυξε τoν Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” με σκοπό την προώθηση και τη διάδοση της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Ιταλία και, παράλληλα, την προώθηση και τη διάδοση της Σύγχρονης Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

 

 

Τιμητικό Βραβείο

 

Εκτός Διαγωνισμού, και κατ’ επιλογήν της Οργανωτικής Επιτροπής, θα απονεμηθεί Τιμητικό Βραβείο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της. Ο τιμώμενος συγγραφέας θα είναι ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

 

Ο Διαγωνισμός διαρθρώθηκε στα εξής τέσσερα τμήματα:

 

  • Ποίηση στην Ελληνική γλώσσα

 

  • Διήγημα στην Ελληνική γλώσσα

 

  • Ποίηση στην Ιταλική γλώσσα

 

  • Διήγημα στην Ιταλική γλώσσα

 

Δικαίωμα να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό, για ένα και μόνο τμήμα και με ένα και μόνο κείμενο, είχαν δόκιμοι συγγραφείς με ήδη αναγνωρισμένο έργο και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς με μητρική γλώσσα, αντίστοιχα, την Ελληνική ή την Ιταλική.

 

Η επιλογή των κειμένων έγινε από δυο διαφορετικές πενταμελείς Επιτροπές.

Η Επιτροπή για τα κείμενα στην Ελληνική γλώσσα αποτελείται από τους:

 

*Vincenzo Rotolo, Ομότιμος Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας –

Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

 

*Anna Zimbone, Τακτ. Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας –

Πανεπιστήμιο της Catania

 

*Ines Di Salvo, Τακτ.Καθ. Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας –

Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

 

*Παντελής Βουτουρής, Τακτ. Καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Πανεπιστήμιοτης Κύπρου

 

*Κώστας Χατζηαντωνίου, δοκιμιογράφος και συγγραφέας

 

 

(ΑΑΖ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ