Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Τρικάλων – Έγιναν 43 επιστημονικές ανακοινώσεις και έκθεση 2 πόστερς.

Έληξαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, το οποίο διεξήχθη στα Τρίκαλα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2014, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Το εν λόγω επιστημονικό Συμπόσιο διοργάνωσε ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με την συμμετοχή και στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή και του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Στο Συμπόσιο αυτό, που ήταν υψηλού επιπέδου, όπως και τα προηγούμενα, έλαβαν μέρος 49 σύνεδροι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, και το παρακολούθησαν, καθ’ όλη την διάρκειά τους εκατοντάδες Τρικαλινοί αλλά και φιλομαθείς από άλλα μέρη της Ελλάδος, κάποιοι μάλιστα ήρθαν από τις Βρυξέλλες για να το παρακολουθήσουν.FILOS1

Πραγματοποιήθηκαν και οι 43 ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ανακοινώσεις που περιλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα. Οι ομιλητές χρησιμοποίησαν και τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα για την καλύτερη κατάδειξη των εργασιών τους. Όλα τα θέματα είχαν ένα τοπικό επιστημονικό ενδιαφέρον, πράγμα το οποίο άλλωστε αποτελούσε και τον στόχο του Συμποσίου.

Επί τρεις ημέρες τα Τρίκαλα και η περιοχή τους υπήρξαν και πάλι αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης και έρευνας, και οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις των συνέδρων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του Τρικαλινού κοινού, που όλες τις ημέρες είχε γεμίσει την αίθουσα. Με την έκδοση μάλιστα των ­Πρακτικών­ τους, τα οποία ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ελπίζουμε ότι σύντομα θα δημοσιεύσει, όπως έπραξε και με όλα τα προηγούμενα, ο επιστημονικός καρπός του Συμποσίου θα είναι εσαεί κτήμα των ενδιαφερομένων και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την πνευματική προβολή της περιοχής μας και την περαιτέρω αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών της.

Έγιναν 3 ανακοινώσεις με θέματα λαογραφίας, 11 με ιστορικά, 16 με αρχαιολογικά, 2 με αρχιτεκτονική και 11 με φιλολογικά αντικείμενα. Στον προθάλαμο της αίθουσας είχαν αναρτηθεί και δύο πόστερς με φωτογραφικό υλικό από το έργο της ΛΔ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων (Καρδίτσας) στον Ν. Τρικάλων, τα οποία είχαν ετοιμάσει οι συντηρήτριες Άννα Σεμερτζίδου και Μαργαρίτα Τηλιοπούλου.

Χθες (προχθές) το μεσημέρι, κλείνοντας τις εργασίες του Συμποσίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Πίκουλας, μεταξύ άλλων, είπε ότι το 10ο τριήμερο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών, που διοργάνωσε ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, υπήρξε καθόλα επιτυχές και το καλύτερο από όλα τα προηγούμενα. Ήταν πλούσιο σε θεματικές ενότητες και αριθμό εισηγήσεων. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κάλυψαν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής μας, από τους χώρους της λαογραφίας, της ιστορίας, της κλασικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, καθώς και της φιλολογίας. Οι εισηγητές με τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους ανέδειξαν και διαφώτισαν σε βάθος πρωτότυπα θέματα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικές συμβολές στην έρευνα της τοπικής ιστορίας.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαρίστησε επίσης το Τρικαλινό κοινό για την αθρόα συμμετοχή του και το ενδιαφέρον που επέδειξε. Συνεχάρη τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει και αυτό το σπουδαίο Συμπόσιο. Τέλος ευχαρίστησε την Διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την παραχώρηση της αίθουσας και την όλη βοήθειά της, την Περ/κή Ενότητα Τρικάλων και το Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή για την οικονομική στήριξη, την Γραμματεία του Συμποσίου (Έφη Νικολάου, Παναγιώτα Φασούλα, Χριστίνα Αγγελάκη) για την συμβολή τους στην άψογη διεκπεραίωση των εργασιών του, τον Σωτήρη Γοργογέτα για την τεχνολογική υποστήριξη που παρέσχε τους Συνέδρους, τον Άγγελο Σινάνη και τον Μίμη Οικονόμου για την φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση των εργασιών του Συμποσίου.

Στα θετικά και του 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, ήταν οι πολλές ανακοινώσεις των αρχαιολόγων της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (στο εξής Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων), οι οποίοι με άψογο και εντυπωσιακό τρόπο παρουσίασαν το σημαντικότατο έργο που έχουν επιτελέσει στα λίγα χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας τους. Επίσης η σημαντική υπήρξε η συμμετοχή νέων Τρικαλινών επιστημόνων, οι οποίοι παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και έδωσαν δείγματα γραφής για μελλοντικές σπουδαίες έρευνες και συγγραφές. Επομένως τα συμπόσια του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, ότι αποτελούν και ένα καλό βήμα για τους τοπικούς νέους επιστήμονες για να πρωτοεμφανίζονται προς τον έξω κόσμο.

Ελπίζουμε ότι ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, θα βρει τον τρόπο να προβεί στην έκδοση των Πρακτικών και αυτού του επιστημονικού Συμποσίου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ