-Δραματική η κατάσταση σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα οποία, μόνον τον Μάρτιο, έφθασαν μέσω θαλάσσης 6.500 μετανάστες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τριτοσκοσμικές καταστάσεις συμβαίνουν στην Κω με τους παράνομους μετανάστες, που κατακλύζουν καθημερινά το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, να στοιβάζονται στο λιμάνι, πίσω από κάγκελα στον χώρο, που δένουν τα κρουαζιερόποια και να μπερδεύονται με τους τουρίστες.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τραγικές εικόνες αντικρύζουν όσοι επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Κω, καθώς εκατοντάδες μετανάστες στριμώχνονται στον χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Καθημερινά δεκάδες παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται από το Λιμενικό, έχοντας ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και μεταφέρονται στο νησί, χωρίς να μπορούν οι τοπικές Αρχές να τους παράσχουν στοιχειώδη καταλύματα, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους και κτίρια.

“Οι επισκέπτες του νησιού θα έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα ενός καταυλισμού παράνομων μεταναστών, που δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό”

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου του νησιού, που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα της Κω. Και εκεί στοιβάζονται περισσότεροι από 160 άνθρωποι, όταν στον ίδιο χώρο δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 35 άτομα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Κω, αναμένεται στο νησί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο «και οι επισκέπτες μας θα έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα ενός καταυλισμού παράνομων μεταναστών, που δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό».
Για θλιβερή εικόνα με ανθρώπους να στοιβάζονται δίπλα σε σκουπιδοντενεκέδες και επάνω σε χαρτόκουτα, κάνουν λόγο και οι έμποροι του νησιού, μολονότι οι ίδιοι προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων αυτών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Κω έχουν φτάσει 1.800 μετανάστες, όταν για όλο το 2014 ήταν 7.500

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε λίγες ημέρες νωρίτερα ο αξιωματικός υπηρεσίας στο Αστυνομικου Τμήματος του νησιού δεν άντεξε και λιποθύμησε, ενώ την ίδια ημέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετανάστες συνεπλάκησαν έξω από το κτίριο, για το ποιός θα προλάβει να μπει και να κοιμηθεί μέσα.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου, Αντώνη Κυδωνάκη: Το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Κω έχουν φτάσει 1.800 μετανάστες, όταν για όλο το 2014 ήταν 7.500.

Η Μυτιλήνη, η Χίος, η Λέρος και η Σάμος δέχονται τους περισσότερους ξένους πρόσφυγες απόντην Τουρκία

Αντίστοιχα, εκρηκτική είναι η κατάσταση σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Λιμενικό, το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην χώρα μπήκαν παράνομα δια θαλάσσης 10.445 άτομα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (2.863 άτομα).
Μόνον τον Μάρτιο πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.498 παράτυποι μετανάστες.
Σύμφωνα με την εικόνα από το Λιμενικό, τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών, είναι η Μυτιλήνη, που βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο, με περίπου 4.500 παράτυπους μετανάστες και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και η Σάμος.

Η ανακοίνωση-έκκληση του Λιμενικού Ταμείου Κω

Από το Λιμενικό Ταμείο Κω, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με την μεταφορά και εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού:
“Η Κως σηκώνει μόνη και αβοήθητη από την Πολιτεία το κύριο βάρος της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών και της διαχείρισης του μεγάλου αυτού προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθεί το νησί, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Το Λιμενικό Ταμείο δηλώνει την έντονη αντίθεση του στην κίνηση της Λιμενικής Αρχής Κω, η οποία μετέφερε τους λαθρομετανάστες στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και στο χώρο της συνθήκης Σένγκεν.
Εντός της εβδομάδας, στον ίδιο χώρο, θα καταπλεύσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και οι επισκέπτες μας θα έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα ενός καταυλισμού παράνομων μεταναστών, που δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό.
Καλούμε την Λιμενική Αρχή Κω να τους μεταφέρει σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και εκεί να γίνει η διαδικασία της ταυτοποίησης τους. Καλούμε την Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό το Λιμενικό και την Αστυνομία της Κω προκειμένου να ολοκληρώνεται σε ταχύτερους χρόνους η διαδικασία ταυτοποίησης για να μπορούν οι παράνομοι μετανάστες να φύγουν από το νησί. Και επιτέλους πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Κω, Τμήμα Συνοριοφυλάκων.
Η Κως δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος διαχείρισης του προβλήματος, ιδιαίτερα, όταν τα θαλάσσια σύνορά μας , αποδεδειγμένα πλέον, δεν φρουρούνται και έχουμε καταστεί ανοχύρωτο νησί. Οι πλωτές δυνάμεις της “Frontex” και του Λιμενικού πρέπει να ενισχυθούν για να μπορούν να ελέγξουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Η Πολιτεία, απέναντι στην έξαρση του φαινομένου, οφείλει να πάρει μέτρα. Το πρόβλημα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Λιμενικό και την Αστυνομία του νησιού, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Η ανθρωπιστική βοήθεια, που πρέπει να παρέχεται είναι δεδομένη. Δεν μπορεί, όμως, να διαλύεται η εικόνα ενός νησιού που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και η Πολιτεία να αδιαφορεί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ