“Η επίσκεψη του κ. Μάρτιν Σούλτς ως πρώτη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί την αποδοχή της πρώτιστης αξίας της Ευρωπαικής Ένωσης που είναι η αποδοχή της λαικής κυριαρχίας” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σουλτς ως έναν «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», στις δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Ο Μάρτιν Σούλτς επισήμανε ότι “συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας”.tsip-soults

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για το «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και για τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

«Στόχος της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης είναι μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος αυτός «θα επιτευχθεί χωρίς την επιμονή στο λάθος και τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και χωρίς απερισκεψία στη δημιουργία νέων ελλειμμάτων».Όμως «η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική» πρόσθεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για “την ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σε εσάς που είσαστε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Είχα έρθει και κατά το παρελθόν, είναι όμως απόλυτα σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις.

Είχαμε πολλές συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα και θέλω να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου σπάνια συζήτησα με κάποιον τόσο ειλικρινά. Ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι διπλωματικές φράσεις που λέγονται όταν έχει προηγηθεί διαφωνία.

Όμως, με τον κ. Τσίπρα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση. Στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας.

Χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα που είστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Λέγονται πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά αυτό που συζητήσαμε είναι να σταματήσει η κοινωνική αδικία των φόρων. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας.

Θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς αλλά σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Γνωρίζετε καλά ότι γίνονται συζητήσεις ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και θεωρώ ότι αύριο, στη συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ θα γίνουν και άλλα βήματα προς τα εμπρός.

Για το θέμα της Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εταίρους της. Ελπίζω ότι η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της, όπως ήταν ανέκαθεν.”

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι χρειάζονται χρόνο να διαβουλευτούν προκειμένου να φτάσουν σε κοινά αποδεκτή λύση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωσή των δημοσιογράφων
Ο Α. Τσίπρας δεσμεύτηκε για ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων κόντρα στη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή και το πελατειακό κράτος. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη γνωστή στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, ότι χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και πληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς και χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μέσα από ένα ευρωπαϊκό new deal που θα συμπληρώσει το πρόγραμμα Γιούνκερ, συναινετικό επαναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ και εξαίρεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τον κανόνα για τα ελλείματα του Μάαστριχτ. Επέμεινε η ελληνική πλευρά στην πάγια θέση της για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και κατάργηση των προβλέψεων για μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, σε εποικοδομητικό κλίμα κουβεντιάστηκε και το θέμα της Ουκρανίας, μέσα από την οπτική της υπεράσπισης της ειρήνης και της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.

Μετά τον Μ. Σουλτς, ο Α. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπιλ Ντε Μπλάσιο, δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ο οποίος του είπε τα εξής: “Η νίκη σας ήταν νίκη για τους προοδευτικούς ανθρώπους όχι μόνο της Ελλάδας. Πιστύω ότι η νίκη σας ήταν ένα δυνατό μήνυμα ενάτια στις οικονομικές ανισότητες και μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη”.

Φωτογρ.: Εύη Φυλακτού

πηγή: left.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ