-“Χρειάζεται οπωσδήποτε διευθέτηση τουβελληνικού χρέους”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επικριτικός, για άλλη μια φορά, εναντίον της Γερμανίας, σκεπτικιστής ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας και ανήσυχος ως προς τις λύσεις, που έχει μπροστά της η νέα ελληνική Κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζότζεφ Στίγκλιτς.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος επέκρινε την πολιτική λιτότητας, που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, λέγοντας, ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος». Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα
“Der Tagesspiegel”, ο Στίγκλιτς εκτίμησε, ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά την Συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε, τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός, που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Οι Θεσμοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκαν στο θέμα των ολιγαρχών», υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

“Αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους, που έχει θέσει η τρόϊκα, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη”

«Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας, ότι το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόϊκας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους της. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: Κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτίμησε επίσης, ότι, αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους, που έχει θέσει η τρόϊκα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη».
Μεταξύ των στόχων, που θα πρέπει να αλλάξουν, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, είναι και το πλεόνασμα ύψους 3,5%, που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα το 2018. Ο ίδιος εξήγησε, ότι το πλεόνασμα αυτό δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%.

“Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει”

«Αυτό, που σκοτώνει την Ελλάδα, δεν είναι μόνον η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους», τόνισε.
Ο Στίγκλιτς κατέληξε, επισημαίνοντας, ότι η πολιτική λιτότητας, που προωθεί η Γερμανία, «είναι μια επικίνδυνη πολιτική». «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει».
Για να αποφευχθούν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα ο Αμερικανός οικονομολόγος πρότεινε «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην ευρωζώνη, εξηγώντας, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει, ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ