-«Εάν η Νομισματική Ένωση συνεχίσει να υπάρχει με την σημερινή της αναποτελεσματική μορφή, θα έχει τρομακτικές απώλειες της τάξεως των 200 τρισεκατομμύριων ευρώ σε πλούτο και ευημερία, εικοσαπλάσιο ποσό των συνολικών οικονομικών επιδόσεων της ευρωζώνης!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα, και οι επιβληθείσες περικοπές, είναι εμβληματικά της αποτυχίας του ευρώ», γράφει ο Αμερικανός νομπελίστας, Τζόζεφ Στίγκλιτς στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe», όπου τεκμηριώνει γιατί το κοινό νόμισμα απειλεί την Ευρώπη. Ο Στίγκλιτς είναι Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την έρευνα του στην ανάλυση των αγορών, που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία και άρθρα.

«Τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ μοιάζουν αξεπέραστα και είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του»!

Αναφορικά με το ευρώ, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς γράφει στο νέο του βιβλίο, ότι «τα κατασκευαστικά λάθη του, μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του». Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για την αποτυχία του.
Κατά τον διαπρεπή οικονομολόγο, το ευρώ είναι εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και o ίδιος θεωρεί την κατάργηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως την μοναδική δυνατότητα για να δοθεί ώθηση στην παραλυμένη Ευρώπη.
Αναλυτικότερα, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από την μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30» και επειδή «τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ μοιάζουν αξεπέραστα, είναι καιρός να σκεφθεί κανείς την κατάργησή του».

«Η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και οι επιβληθείσες περικοπές είναι εμβληματικές αυτής της αποτυχημένης πολιτικής. Η συνέπειά της ήταν να εμποδίσει το ευρώ την ανάπτυξη στην Ευρώπη, να καταστεί επενδυτικό φρένο και να βαθύνει η διάσπαση»

Ο Αμερικανός νομπελίστας καθιστά, μάλιστα, την Γερμανία υπεύθυνη για το γεγονός, ότι το ευρώ απέτυχε. Ήταν «μοιραία η απόφαση» να δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά το πρότυπο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ / Bundesbank), η οποία ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του πληθωρισμού και λιγότερο με την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, με τους κανόνες για τις οφειλές αφαιρέθηκε από τις Κυβερνήσεις κάθε δυνατότητα να εξισορροπηθούν οι διαφορές στο ρυθμό ανάπτυξης με μια προληπτική πολιτική. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας και οι επιβληθείσες περικοπές είναι, κατά τον Στίγκλιτς, εμβληματικές αυτής της αποτυχημένης πολιτικής. Η συνέπειά της ήταν να εμποδίσει το ευρώ την ανάπτυξη στην Ευρώπη, να βαθύνει η διάσπαση και να καταστεί επενδυτικό φρένο.

«Εάν οι Ευρωπαίοι διατηρήσουν το ευρώ, θα είναι σαν να εργάζονται για 20 χρόνια δωρεάν»!

Παραθέτει, επίσης, και έναν τρομακτικό αριθμό, για το πόσο κοστίζει το ευρώ στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας, πως, εάν η Νομισματική Ένωση συνεχίσει να υπάρχει με την σημερινή της αναποτελεσματική μορφή, θα έχει τρομακτικές απώλειες της τάξεως των 200 τρισεκατομμύριων ευρώ σε πλούτο και ευημερία. Το ποσό αυτό, είναι το εικοσαπλάσιο των συνολικών οικονομικών επιδόσεων της ευρωζώνης. Εάν, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι διατηρήσουν το ευρώ, θα είναι σαν να εργάζονται για 20 χρόνια δωρεάν.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς βλέπει ως την καλύτερη λύση να μετατραπεί επιτέλους η ευρωζώνη σε μια πραγματική Νομισματική Ένωση. Η άκαμπτη, όμως, γερμανική στάση και όλοι οι (εφαρμοστέοι) κανόνες θα έπαιρναν πολύ χρόνο και θα ήταν δαπανηροί ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Γι’ αυτό η διάσπαση (του ευρώ) είναι ο μόνος πολιτικά εφικτός δρόμος. Για να περιοριστούν οι ζημιές, ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει την διάσπασή του σε ένα «βόρειο» και ένα «νότιο» ευρώ. Ετσι, θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί καλύτερα το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης.

euro-nea