Καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών στο Νότιο Σουδάν.

JUBA/NAIROBI, 19 Αυγούστου 2016 – Από την αρχή του τρέχοντος έτους περισσότερα από 650 παιδιά έχουν στρατολογηθεί σε ένοπλες ομάδες στο Νότιο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

Φοβούμενη ότι η αναζωπύρωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να θέσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο, η UNICEF απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των στρατολογήσεων και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των παιδιών από ένοπλες ομάδες.

Εκτιμάται ότι 16.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες από τότε που ξεκίνησε η κρίση στο Νότιο Σουδάν, το Δεκέμβριο του 2013. Η UNICEF αναφέρει ότι τα παιδιά συνεχίζουν να στρατολογούνται και να χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες παρά την ευρεία πολιτική δέσμευση για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής.

«Το όνειρο που όλοι είχαν για τα παιδιά αυτής της χώρας έχει γίνει ένας εφιάλτης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Justin Forsyth, κατά την επιστροφή του από τις πόλεις Bentiu και Juba στο Νότιο Σουδάν. «Σε αυτή την επισφαλή στιγμή στη σύντομη ιστορία του Νοτίου Σουδάν, η UNICEF φοβάται ότι μια περαιτέρω άνοδος στις στρατολογήσεις παιδιών είναι πιθανή».

Το 2015 η UNICEF βοήθησε στην απελευθέρωση 1.775 πρώην παιδιών στρατιωτών, σε μια από τις μεγαλύτερες αποστρατικοποιήσεις παιδιών που συνέβησαν ποτέ. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν κινδυνεύει να υπονομεύσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της προόδου.

Η UNICEF τονίζει επίσης πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα φαινόμενα βίας στο Νότιο Σουδάν, σημειώνοντας ότι η βία με βάση το φύλο, που ήταν ήδη διάχυτη στη χώρα, έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

«Τα παιδιά συνεχίζουν να υπομένουν φρικτές δοκιμασίες», δήλωσε ο Forsyth. «Πρόσφατες αναφορές δείχνουν εκτεταμένη σεξουαλική βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών. Η συστηματική χρήση του βιασμού, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της απαγωγής ως όπλο πολέμου στο Νότιο Σουδάν πρέπει να σταματήσει, μαζί με την ατιμωρησία για όλους τους δράστες».

Η UNICEF σημείωσε ότι απαιτείται άμεσα η άνευ όρων πρόσβαση όλων των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων στη Juba και όλα τα άλλα μέρη της χώρας, έτσι ώστε να παραχθεί στήριξη, προστασία και βοήθεια προς τα παιδιά και τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Χωρίς έναν πλήρως λειτουργικό ανθρωπιστικό τομέα, οι συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους θα είναι καταστροφικές», είπε ο Forsyth.

Από την αρχή των συγκρούσεων το Δεκέμβριο του 2013:

▪ Περίπου 900.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό

▪ Πάνω από 13.000 παιδιά λείπουν, έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους ή είναι ασυνόδευτα

▪ Πάνω από το ήμισυ του συνόλου των παιδιών στο Νότιο Σουδάν παραμένουν εκτός σχολείου – η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό παιδιών εκτός σχολείου στον κόσμο

▪ 250.000 παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής.

Διεύθυνση Ενημέρωσης
Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF

UNICEF

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ