Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε τη νύχτα της 23ης προς την 24η Απριλίου κοντά στη Λέσβο. Ο θάνατός τους έρχεται να προστεθεί σε  πάνω από 150 παιδιών στην Κεντρική Μεσόγειο και τουλάχιστον άλλων 5 παιδιών στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχή του έτους. Η μία από τις δύο σορούς των παιδιών βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η άλλη στα τουρκικά. Τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν επίσης τη ζωή τους στο ναυάγιο, ενώ δύο γυναίκες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

«Το περιστατικό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι τα απελπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους ακολουθούν πιο επικίνδυνες διαδρομές, λόγω της έλλειψης ασφαλών και νόμιμων οδών. Χωρίς την διασφάλισηνόμιμωνοδών, θα συνεχίσουν να χάνονται ζωές κατά το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα τους, εφ’ όσων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητούν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον από τις συγκρούσεις και την οικονομική αβεβαιότητα», προειδοποίησε ο LaurentChapuis, Συντονιστής της ομάδας τηςUNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, σχεδόν 1.100 παιδιά επιβίωσαν του ταξιδιού στο Αιγαίο και έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται δια θαλάσσης, το ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει σταθερή αύξηση: Τον Ιανουάριο, το 22% των αφίξεων δια θαλάσσης ήταν παιδιά. Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 28% και το Μάρτιο στο 31%.

Ορισμένα από αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση και άλλες μορφές βίας στη χώρα καταγωγής τους. Πιθανόν να έχουν κινδυνεύσει από περαιτέρω κακομεταχείριση και εκμετάλλευση στα χέρια των διακινητών. Αντί να έρχονται αντιμέτωπα με τη βία ή το θάνατο, αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη μετεγκατάσταση, σε άδειεςπαραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και σε άλλες νόμιμες δυνατότητες, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

«Αποτελείπάγιαθέση της ΕλληνικήςΕθνικήςΕπιτροπής της UNICEF,η διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στην πλήρηάσκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και η επιτάχυνση της ένταξης τους στις τοπικέςκοινωνίες,ώστε να επιστρέψει ηκανονικότητα στην ζωή τους», αναφέρει η Πρόεδρος κα. ΣοφίαΤζιτζίκου.

Μεταξύ των παιδιών που έφτασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, περίπου το 17% ταξίδεψαν μόνα τους, γεγονός που τα καθιστούσε ακόμη πιο ευάλωτα κατά τη μετακίνηση. Η UNICEF καλεί τα κράτη να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και να διευκολύνουν τα παιδιά να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων οικογενειών τους στις χώρες προορισμού.

Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται:

 

  1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
  2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
  3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
  4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
  6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Διεύθυνση Ενημέρωσης

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ