Σε μόνιμη πολιορκία βρίσκεται η αμερικανική-Νατοϊκή βάση στο Ιντζιρλίκ, από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας!
-Η βαση θεωρήθηκε ως ένα από τα κέντρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος και οι τουρκικές Αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην βάση, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς όλα δείχνουν, ότι βαθαίνει το χάσμα και επιδεινώνονται συνεχώς οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, και των ΗΠΑ, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την συμμετοχή της Τουρκίας στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα τουρκικά ΜΜΕ, η μεγαλύτερη αμερικανική βάση εκτός ΗΠΑ, που βρίσκεται στο Ιντζιρλίκ της Τουρκίας, η οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ουσιαστικά υπό τουρκική “πολιορκία” από την περασμένη Παρασκευή, που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η βάση αυτή είναι εδώ και επτά ημέρες απενεργοποιημένη, ενώ είναι άγνωστο, αν και πότε θα επανέρθει σε κανονική λειτουργία

Η αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ είναι ουσιαστικά σε μόνιμη πολιορκία από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, που διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην βάση, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Όπως αναφέρεται, η βάση του Ιντζιρλίκ ήταν ένα από τα κέντρα του πραξικοπήματος και από την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, η βάση αυτή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση, καθώς, οι τουρκικές Αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην βάση, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Mark Toner, η αμερικανική βάση είναι ουσιαστικά σε μόνιμη πολιορκία από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι το πρωτοφανές για την ιστορία της βάσης, ενώ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης, συνταγματάρχης Danny Hernandez, κατήγγειλε, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ότι η μη ηλεκτρική τροφοδότηση της βάσης ουσιαστικά την έχει θέσει εκτός λειτουργίας.

Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Το πραξικόπημα έγινε για να προχωρήσει το ΝΑΤΟ στην περικύκλωση της Ρωσίας»

Άγνωστο είναι επίσης το τι γίνεται με τους 2.000 περίπου Αμερικανούς στρατιωτικούς, που υπηρετούν εκεί, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν κατηγορηθεί, ότι στήριξαν το πραξικόπημα, ενώ, όπως είναι γνωστό ο Τούρκος διοικητής της βάσης του Ιντζιρλίκ, ταξίαρχος Bekir Ercan, κρατείται από τις τουρκικές Αρχές με την κατηγορία, ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα..
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η καταγγελία της Ρωσίας, ότι πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Mariya Zaharova, δεν ένια τυχαίο, ότι το πραξικόπημα έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, όπου μετείχε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Το πραξικόπημα έγινε, όπως υποστηρίζει η Ρωσίδα εκπρόσωπος, για να προχωρήσει το ΝΑΤΟ στην περικύκλωση της Ρωσίας.

tourkia