Θα κάνει γεωτρήσεις για να τετραπλασιαστεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πλώρη για τον κόλπο της Καβάλας θα βάλει πριν από το Πάσχα, το «Energean Force», το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο, που θα χρησιμοποιηθεί από την “Energean Oil & Gas” για τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου, αρχικά στον Πρίνο.
Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το γεωτρύπανο βρισκόταν στο Πέραμα του Πειραιά για εργασίες μετασκευής, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις, που έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών ημερησίως.images-8
Τα εγκαίνια του πλωτού γεωτρύπανου προγραμματίζονται σε λίγες ημέρες στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου βρίσκεται από τα τέλη του προηγούμενου έτους για εργασίες ανακαίνισης, στις οποίες απασχολήθηκαν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι. Το γεωτρύπανο γοράστηκε από την γερμανική εταιρεία “KCA Deutag” και πριν μεταφερθεί στο Πέραμα, λειτουργούσε στην Δυτική Αφρική.
Το «Energean Force» μπορεί να λειτουργήσει σε θαλάσσια βάθη από 13 έως 220 μ., το μέγιστο βάθος γεώτρησης είναι 6.700 μ. και έχει ανυψωτική δύναμη 450 τόνων. Μπορεί να φιλοξενήσει 116 άτομα προσωπικό και έχει δυνατότητα λειτουργίας με κύματα 2,5 μέτρων ανά 11” και με ταχύτητα ανέμου 40 κόμβους.

Σε μια διετία θα γίνουν 15 νέες γεωτρήσεις, που θα διασφαλίσουν την λειτουργΐα των εγκαταστάσεων της Καβάλας για τα επόμενα 15 χρόνια

Αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ, της “Energean Oil & Gas”, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της Καβάλας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 γεωτρήσεις την επόμενη διετία, με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Καβάλα για άλλα 15 χρόνια, παρά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μειώνει τα έσοδα της εκμετάλλευσης. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου “ERC Equipose”, τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ ήδη η περιοχή έχει παραγάγει 115 εκατομμύρια βαρέλια.
Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο νέες εξέδρες στα κοιτάσματα Βόρειος Πρίνος και Έψιλον (για πρώτη φορά μετά το 1977), δύο νέους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, από το Έψιλον στον Βόρειο Πρίνο και από τον Βόρειο Πρίνο στον Πρίνο και προβλέπει την δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ