Η 9η Νοεμβρίου μπορεί να είναι ημερομηνία ιδιαίτερα συμβολική στη Γερμανία, γιατί την ίδια ημέρα το 1938 οι ναζί έκαναν ένα φοβερό μαζικό πογκρόμ, που έμεινε στην ιστορία ως η “Νύχτα των Κρυστάλλων”, ωστόσο, η Γερμανία γιορτάζει σήμερα την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, με σειρά εκδηλώσεων, όπως παραστάσεις μουσικών καλλιτεχνών, και συναυλία στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Μέρκελ, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΜΠΕ,  θα εγκαινιάσει μεγάλη έκθεση στο Bernauer Strasse Memorial για το Τείχος του Βερολίνου, στο δρόμο που μέσα σε μια νύχτα χωρίστηκε στα δύο, όταν το τείχος υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες Γερμανοί και ξένοι, τιμούν το γεγονός αυτό που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού Visit Berlin.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι εορταστικές εκδηλώσεις υπό το σύνθημα “Το θάρρος της ελευθερίας” θα κορυφωθούν με την απελευθέρωση των φωτεινών μπαλονιών που, από το βράδυ της Παρασκευής, σχηματίζουν κατά μήκος 15 χλμ. τη διαδρομή του πρώην τείχους. Συμβολίζουν τα αναμμένα κεριά των Ανατολικογερμανών που ζητούσαν περισσότερη ελευθερία από ένα γηράσκων σταλινικό καθεστώς.

Τα πρώτα μπαλόνια θα αφεθούν πάνω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, τα τελευταία πάνω από τη γέφυρα Bornholmer Strasse, πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου που άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 1989 στις 23.30′ το βράδυ. Ο ανατολικογερμανός μεθοριακός φρουρός Χάραλντ Γιόγκερ, ο οποίος έδωσε την εντολή να ανοίξει η πύλη εκείνη τη νύχτα και μια ανθρώπινη παλίρροια να τη διασχίσει, θα παραστεί στην εκδήλωση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ