Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου εκφράζει την τεράστια θλίψη του, την οργή και την αγανάκτηση του για το ανείπωτο ναυάγιο/έγκλημα ανοιχτά της Πύλου που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 79 ξεριζωμένων στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πόλεμο, την πείνα και τη δυστυχία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων διαρκώς αυξάνεται καθώς μαρτυρίες μιλάνε 750 επιβαίνοντες και έχουν διασωθεί μόνο οι 104. Μόνο φέτος στη θάλασσα της Μεσογείου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1000 πρόσφυγες. Από την πλευρά μας, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ένα τέτοιο έγκλημα ως μια κανονικότητα. Δεν θεωρούμε κανονικό και φυσιολογικό να γεμίζει το Αιγαίο με πτώματα παιδιών και των γονιών τους.
Φυσικά τέτοιου είδους εγκλήματα δεν είναι φυσικά φαινόμενα και γι’ αυτό το λόγο η αποτροπή τους προϋποθέτει την εύρεση των αιτιών τους. Θεωρούμε ότι για αυτό το νέο αυτό έγκλημα βασική αιτία είναι το κοινωνικό πλαίσιο που δημιουργεί πολέμους για τα κέρδη των λίγων και καταδικάζει τις ζωές των πολλών στη φτώχεια. Συνυπεύθυνη σε αυτό είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εντείνει την καταστολή με την Frontex, αυξάνει τους ορατούς και αόρατους φράχτες, διευκολύνει τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυξάνει τις απελάσεις και δημιουργεί τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων «ασφαλών» χωρών. Στην ίδια λογική κινείται και το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θέλει να ενταφιάσει την Συνθήκη της Γενεύης .
Θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις, με τις ευλογίες της Ε.Ε., και του ΝΑΤΟ για να γεμίζουν τα σεντούκια των λίγων μετέτρεψαν τις θάλασσες της πατρίδας μας σε υγρό νεκροταφείο χιλιάδων. Είναι γνωστό ότι μπροστά στο δίλημμα με τα κέρδη των λίγων ή τις ζωές των πολλών, ΕΕ, κυβερνήσεις, κεφάλαιο στοιχίζονται πίσω από τα κέρδη! Το ζήσαμε και με το έγκλημα στα Τέμπη και το βλέπουμε με τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα». Σε καμία περίπτωση όμως δε συμφιλιωνόμαστε με τα εγκλήματα που θυσιάζουν τις ανθρώπινες ζωές.
Ως Σύλλογος καλούμε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, όλους τους εργαζόμενους του Βερολίνου, οποιασδήποτε εθνότητας, να μην συνηθίσουμε σε αυτές τις εικόνες σφαγής. Τους καλούμε να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας μας αλλά και της χώρας που ζούμε και εργαζόμαστε, από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που για τα κέρδη των λίγων γεννάνε φτώχεια, προσφυγιά, θάνατο. Ως Σύλλογος απαιτούμε την : 1) την προστασία των ξεριζωμένων με όλα τα μέσα, 2) την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, 3) τη μετάβασή τους στις χώρες του προορισμού τους και 4) την κατάργηση όλων των συμφωνιών και των νόμων καταστολής και εγκλωβισμού τους.
Για τους παραπάνω λόγους ως Σύλλογος καλούμε τα μέλη, τους φίλους, τις φίλες, όλη την ελληνική κοινότητα αλλά και τους Γερμανούς και άλλους μετανάστες εργαζόμενους να βρεθούν μαζί μας την Κυριακή 18 Ιουνίου και ώρα 12:00 μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο (Unter den Linden 78, 10117, Βερολίνο) σε παράσταση διαμαρτυρίας και τοιχοκόλληση ψηφίσματος.
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ