oznor

Ο επαναπροσδιορισμός των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση νέων θεμελίων ικανών να τονώσουν το ρυθμό ανάκαμψης της Ευρώπης στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποτέλεσε το βασικό κορμό του Οικονομικού Συνεδρίου με τίτλο: “SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT”, που συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τα Economist Events. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και φορέων αλλά και μέλη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, διερεύνησαν τα περιθώρια των διακρατικών, αλλά και εταιρικών, συνεργειών, με στόχο την περαιτέρω τόνωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, ώστε η οικονομία της να εντείνει την αναπτυξιακή της πορεία.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ενώ από τη γερμανική κυβέρνηση συμμετείχε ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Oliver Wittke. Το «παρών», από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων για το Brexit, κ. Guy Verhofstadt, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008.Πιο αναλυτικά σύμφωνα με υλικό του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, παρουσιάζουμε τις παρακάτω τοποθετήσεις:

Μιχάλης Μαΐλλης, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

«Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εξωστρέφεια, ήταν και παραμένουν οι απαραίτητοι όροι για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος».

Τα ανωτέρω τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο Οικονομικό Συνέδριο με τίτλο: “SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT- Reassessing Europe’s priorities”, που συνδιοργανώνουν σήμερα στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με τα Economist Events.

Ο κ. Μαΐλλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα σύγχρονος παραγωγικός ιστός που επικεντρώνεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη». «Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να αξιοποιηθεί το τεράστιο, Ελληνικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε επίσης ότι, οφείλουμε όλοι μας να παλέψουμε ώστε να αντιστραφεί το Brain Drain που αφορά περίπου 500.000 νέους Έλληνες υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ικανοτήτων, που σίγουρα αποτελούν και το σημαντικότερο Asset της χώρας.

Προκειμένου να καταστούν υλοποιήσιμοι οι ανωτέρω στόχοι ο κ. Μαΐλλης επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και έξω αλλά και μέσα στη χώρα. «Χρειάζεται να διασφαλιστεί ένα καθεστώς ασφάλειας και σταθερότητας σε μακροπρόθεσμη βάση και τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ένα Πλαίσιο που θα καταστήσει την Ελλάδα Πόλο Έλξης Επενδύσεων» ανέφερε για να διευκρινίσει ότι δεν μπορούμε ως χώρα να προτρέπουμε Έλληνες ή Ξένους Επενδυτές να μας εμπιστευθούν όταν η φορολογία στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την αναπτυγμένη Γερμανία.

Ο ίδιος, πάντως υπογράμμισε ότι πιστεύει ακράδαντα στις Ελληνικές δυνατότητες και ευκαιρίες και αισιοδοξεί για το μέλλον, όπως, εξάλλου, αισιοδοξεί και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Από την αρχή αυτής της κρίσης, πίστευε, ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας, γι΄ αυτό και ανέλαβε σειρά στοχευμένων δράσεων που απέδωσαν τα μέγιστα δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης προς την Ευρώπη, επεσήμανε ο κ. Μαΐλλης.

Oliver Wittke, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας

Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Olive Wittke, στην εναρκτήρια ομιλία στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο: „Europe´s Political, Economic and Business Outlook“, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλα σήμερα στην Ευρώπη, για τα οποία μπορούμε να συζητάμε. Τέεσερα είναι όμως τα σημεία, στα οποία στάθηκε ο κ. Wittke. Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω επενδύσεων στην καινοτομία και την έρευνα. Στη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί επίσης να συνεισφέρει και η ψηφιακή μεταμόρφωση. Ο Γερμανός Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην παγκοσμιοποίηση, η οποία πρέπει να προωθηθεί από κοινού από τους Ευρωπαίους και μπορεί να φέρει ευημερία στις χώρες, εφόσον βασίζεται σε δίκαιες πολυμερείς λύσεις και όχι σε εθνικιστικές πολιτικές.

Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Ελλάδα έχει βγει από το πρόγραμμα. Η ανάπτυξη επέστρεψε, με την ανεργία να μειώνεται κάτω από 20%. Η ανάκαμψη αυτή δεν προέρχεται από την εσωτερική κατανάλωση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, γι΄ αυτό και θα πρέπει να κρατήσουμε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

oznor

Ένα δεύτερο ζητούμενο αφορά στα πεδία απ΄ όπου προσέρχεται η ανάπτυξη. Το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούμε, στοχεύει σε διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα του περιβάλλοντος και, φυσικά, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η ενέργεια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Για το 2030 στόχος είναι οι ΑΠΕ να συμμετέχουν κατά 32% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και για την επίτευξη του στόχου αυτού καλούμαστε να προσελκύσουμε επενδύσεις στα δίκτυα, συνολικού ύψους 33 δισ. ευρώ.

Το προφίλ της Ελλάδας στην ενέργεια αλλάζει: Εφαρμόζουμε το μοντέλο της Ευρώπης, ενώ οι προωθούμενες διασυνδέσεις που θα ενεργοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας, σε συνεργασία με την Κύπρου, αναβαθμίζουν γεωπολιτικά τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη.

Guy Verhofstadt, chair, Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe in the European Parliament, former prime minister of Belgium, Brexit Coordinator and chair, Brexit Steering Group, European Parliament

Ας αναγνωρίσουμε ότι το Brexit αποτελεί για την Ευρώπη μια αποτυχία. Εμείς σαν Ευρωπαίοι πρέπει πάρουμε το μάθημά μας και να διαπιστώσουμε τα λάθη μας. Οφείλουμε επίσης να διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις οικονομικές κρίσεις που ξεσπούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ας δούμε τι συνέβη στις ΗΠΑ. Η χώρα χρειάσθηκε μόλις 9 μήνες για να αντιμετωπίσει την κρίση κι εμείς στην Ευρώπη δεν έχουμε βρει λύση μετά από εννέα έτη. Πρέπει, λοιπόν, στο μέλλον να ακολουθήσουμε αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης των κρίσεων.

Οφείλουμε να δεχθούμε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα στη ΕΕ. Η ενωμένη Ευρώπη δεν λειτουργεί ως μια ένωση κρατών, αλλά ως μια συνεργασία με κανόνες ανωνυμίας. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ανωνυμία, αν θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή αγορά δεν λειτουργεί βάσει ενιαίων προτύπων, δεν διαθέτει ψηφιακό προφίλ. Γι΄ αυτό και πετυχαίνουμε ρυθμούς ανάπτυξης που περιορίζονται στα επίπεδα του 1,6%. Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

«Η κύρια πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον είναι η βιώσιμη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ευρω-ομάδας, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής ποιότητας και οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεασμένες από τις πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα στην Ιταλία.

Είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και με την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ενδο-ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές ροές, να βελτιωθεί η σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα και να προωθηθεί ο ιδιωτικός καταμερισμός κινδύνων στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του ΕΜΣ.

Η ΟΝΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την κατανομή των κινδύνων στο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας ένα κεντρικό εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων, όταν λειτουργήσει πλήρως και αποτελεσματικά, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τέτοιο εργαλείο. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της ανεργίας, καθώς και την έκδοση ευρωπαϊκών “ασφαλών” ομολόγων. Αυτές οι προτάσεις αξίζουν την προσοχή μας».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στη διάρκεια της θεματικής ενότητας με τίτλο: “GreekGermanCypriot Collaboration in Trade and Investment, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν οι παρακάτω εισηγητές:

Stefan Nolte, Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Γερμανίας (CGBA)

Η Κύπρος αξιοποίησε επιτυχώς τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας, με ένα μεγάλο αριθμό ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Η χώρα απορροφά από το πρόγραμμα HORIZON τριπλάσια κονδύλια από αυτά με τα οποία συνεισφέρει στο πρόγραμμα.

Νικόλας Θεοχαρίδης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Invest Cyprus

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερα θετικό επενδυτικό περιβάλλον. Υπάρχει για πρώτη φορά ένα γενικό πλαίσιο πολιτικής για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Κύριος στόχος του είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, που περιλαμβάνει πέντε Περιοχές Προτεραιότητας: Τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας, την οργάνωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, όπως και της πρόσβασης στις αγορές.

Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος, TÜV HELLAS

Τα συστήματα πιστοποίησης αποτελούν εργαλείο στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ενισχύουν τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, την ακεραιότητα στη λειτουργία των εταιριών. Συμβάλλουν στη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων, των προϊόντων και των εγκαταστάσεων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, εισφέροντας στην τυποποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Μιχαέλα Μπαλή,  director Greece & Cyprus, Germany Trade & Invest

Η κα Μιχαέλα Μπαλή, Director Ελλάδα και Κύπρου του Germany Trade and Invest, του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και εξωτερικού Εμπορίου παρουσίασε στην ομιλία της τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν το επενδυτικό κλίμα, οι δύο χώρες ξεχωρίζουν στον τομέα της ναυτιλίας και έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στο χώρο της ενέργειας. Σύμφωνα με την κα Μπαλή, μόνο οι επενδύσεις, και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις, μπορούν να εγγυηθούν μακροπρόθεσμα την οικονομική σταθερότητα.

Hubbert Vannier, Επικεφαλής Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Deutsche Bank

Τα τεστ αντοχής για τον τραπεζικό τομέα κατέδειξαν το 2018 ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ βελτίωσαν σημαντικά τη ρευστότητά τους, με απομείωση της έκθεσής τους στον ELA και άνοδο των καταθέσεων. Το πλαίσιο για τη διαχείριση των NPEs είναι ολοκληρωμένο, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν με μεγαλύτερη ένταση στους στόχους απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων, όπως αυτοί τέθηκαν από τις εποπτικές αρχές. 

Γιώργος Τριανταφύλλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Υπηρεσίες Επενδυτικής Τραπεζικής, Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Goldman Sachs

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ικανότητά τους να παρέχουν βιώσιμες λύσεις. Οι συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα μέρος της αξίας, με την οποία ο τομέας ανακεφαλαιώθηκε το 2015, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και του σχηματισμού ανόμοιων οργανικών κεφαλαίων περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των ΝΡΕ και να στραφούν προς την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Colin Ellis, Διευθύνων Σύμβουλος, Chief Credit Officer EMEA, Moody’s Investors Service

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καταγράφεται μια αναπτυξιακή διαδικασία. Ωστόσο, τα ρίσκα που απορρέουν για τις τοπικές αγορές από το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένουν ιδιαίτερα απειλητικά. Μια αλλαγή των γενικότερων οικονομικών συνθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Γιώργος, Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υποργείο Τουρισμού

Ο κ. Τζιάλλας αναφέρθηκε από την πλευρά του στους λόγους, για τους οποίους πρέπει κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα. Πρώτον γιατί όλα τα νούμερα λένε ότι η τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι υψηλή. «Έχουμε πετύχει να έρχονται στη χώρα 33 εκ. τουρίστες, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο.» Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ και επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναπτυξη του τουρισμού με συγκεκριμένη στρατηγική που κινείται σε δύο άξονες: επέκταση της τουριστικής περιόδου και θεματικός τουρισμός. Αναφερόμενος σε πρόσφατες συνομιλίες του Υπουργείου με startups στον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Τζιάλλας είπε: «Χρειαζόμαστε συνέργειες και με άλλους τομείς, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύεων στη χώρα. Τέλος, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πιο φιλική νομοθεσία για επενδύσεις στον τουρισμό από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Sabina Dziurman, Διευθύντρια EBRD για την Ελλάδα και Κύπρο

Αναφερόμενη σε όσα έχει κάνει από την πλευρά της η EBRD, η κα Dziurman είπε ότι η τράπεζα έχει επενδύσει 2 δις ευρώ σε έργα στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη ενέργεια είναι η υποστήριξη που έχουν προσφέρει στην Fraport. Η EBRD στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, του ΔΑΑ και του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός αλλά και την κατασκευή του καινούριου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ που μετά την εισαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για νέα έργα γνωρίζει νέα άνθηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η αγορά των ΑΠΕ θεωρείται ελκυστική για ξένους επενδυτές, από ελληνικής πλευράς υπάρχουν ενστάσεις σε ότι αφορά το ύψος των τιμών που θεωρούνται χαμηλές. Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, ωστόσο εδώ δεν δραστηριοποιείται η EBRD  καθώς οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν γερά τον τομέα αυτό.

Peter Droege, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, (EUROSOLAR)

Είναι αναγκαία η ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης. Οι χαμηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων των τελευταίων χρόνων οδήγησαν πολλούς στο να ξεχάσουν ότι ο πλανήτης δεν είναι γεμάτος με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει καταστεί παγκοσμίως ζημιογόνος επιχείρηση. Οι νέες επενδύσεις φθίνουν. Η χρηματοδότηση είναι πολύ πιο δαπανηρή και δύσκολη. Η φετινή εντελώς ασυνήθιστη ξηρασία καθιστά σαφές ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ στην στροφή υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να λειτουργεί ως πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, και για το λόγο αυτό, εμείς οι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο ανοιχτή στάση απέναντι στις ΑΠΕ. 

Volker Treier, deputy chief executive officer, international and European affairs AHK, Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK)

Η Ελλάδα έχει γίνει πάλι ένας πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και εμπορικός εταίρος. Η ελληνική οικονομία, αν και αργά, αναπτύσσεται. Και για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2%. Νέα έργα και μια δυναμική ελληνική αγορά θα μπορούσαν μετά από τα πολλά χρόνια της κρίσης να ενδυναμώσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, γεγονός από το οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην Ελλάδα. Ωστόσο μένει ακόμα πολλά να γίνουν. Το ποσοστό της ανεργίας του 20%, ο υψηλός δείκτης του χρέους και οι δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ανησυχητικά για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ, η ελληνική κυβέρνηση, μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα.   Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό εταίρο για την Ελλάδα. Κλάδοι, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο ενεργειακός τομέας και η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τομείς στρατηγικής σημασίας. Απαραίτητες είναι επίσης οι τεχνολογίες παραγωγής. Οι γερμανικές επιχειρήσεις προσφέρουν στον κλάδο αυτό προηγμένες λύσεις εταιρικής συνεργασίας. Πέρα από αυτό, στοιχεία του γερμανικού διττού μοντέλου επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξειδίκευση. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που πολλοί εκ των οποίων, υποφέρουν από την ανεργία. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι εδώ και καιρό στον τομέα αυτό δραστήριο.

Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Η χώρα έχει επιτύχει μια τεράστια προσαρμογή. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αδυναμίες, είτε που δεν αντιμετωπίστηκαν, είτε που προήλθαν από την κρίση. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα κέρδη που πετύχαμε μέχρι σήμερα και να χαρτογραφήσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματα.

Οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, ιδίως για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το φορολογικό σύστημα παραμένει ασταθές και αδιαφανές, ενώ κάποιες εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις (π.χ. ενέργεια) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες νέες επενδυτικές ευκαιρίες, εξακολουθούν να εκκρεμούν. Επίσης, εκκρεμούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις και αυτό επηρεάζει, για παράδειγμα, τη βραδεία μείωση των NPEs. Επιπλέον, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι δύσκολη και δαπανηρή, παρόλο που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη. Δεδομένου του μικρού σχετικού μεγέθους του ιδιωτικού τομέα, ο δημόσιος τομέας παραμένει μεγάλος και διατηρεί πολλές ανεπάρκειες. Ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα και οι δαπάνες για τις συντάξεις διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθούν να δημιουργούν πολύ ισχυρά αντικρουόμενα θέματα στην απασχόληση.

Dieter Kempf, Πρόεδρος Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών (BDI)

Για όσους επενδυτές προσβλέπουν στο να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει το σταθερό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με την ευρεία συναίνεση των πολιτικών φορέων. Εμπόδια παραμένουν η υπερφορολόγηση, οι μακροχρόνιες διαδικασίες του δικαστικού συστήματος, η γραφειοκρατία και η δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη σε επενδύσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη, γι΄ αυτό και οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουν και να στηρίξουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την καινοτομία, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν οι επιχειρήσεις την προστιθέμενη αξία τους. Ωστόσο, η Ελλάδα μετά από περίπου μια δεκαετία, έχει περάσει σε μια νέα φάση. Το αίσιο τέλος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης είναι καλό σημάδι για τη χώρα και για την Ευρώπη συνολικά. Ο δρόμος που διήνυσε η Ελλάδα ήταν και είναι μακρύς. Η λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Εγώ, προσωπικά, έχω μεγάλο σεβασμό απέναντι στον ελληνικό λαό για την αντοχή που έδειξε μπροστά σε όλες αυτές τις ριζικές αλλαγές. Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ήταν εντυπωσιακή. Σήμερα οι κύριοι δείκτες στην Ελλάδα δείχνουν πάλι προς τα πάνω: ο ρυθμός ανάπτυξης, τα ποσοστά ανεργίας, τα εμπορικά στοιχεία, ο κρατικός προϋπολογισμός, ο δείκτης εξαγωγών εξελίσσονται θετικά. Ο τουρισμός καλπάζει και στον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα προσβλέπει στο να καταστεί τοπικός «κόμβος».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε θετική εξέλιξη. Συγχαίρω και τις δύο χώρες για τις γόνιμες διαπραγματεύσεις. Η οικονομία μόνο οφέλη θα έχει από μια ισχυρή Ν.Α. Ευρώπη και έναν σταθερό ευρωπαϊκό εταίρο. Η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή όσο και τα κράτη μέλη της.

Μαργαρίτα Αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του Enterprise Greece

Η ελληνική οικονομία καταγράφει αυξανόμενη ελκυστικότητα σε διεθνείς επενδυτές. Απόδειξη είναι ότι οι εισροές καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων κατά το 2017 έφθασαν τα € 3,2 δισ. έναντι € 2,5 δισ. το 2016, καταγράφοντας αύξηση 28%, μετά από μια δεύτερη συνεχή χρονιά αυξημένων ροών. Επίσης, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 ανήλθαν σε € 2.592 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017, γεγονός που μας καθιστά πολύ αισιόδοξους για ένα άλλο ρεκόρ, αυτό των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων. Τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ