Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, με αφορμή τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην σημερινή Ευρώπη είπε:«Η ερώτηση που μας τίθεται σήμερα είναι: “Υπάρχει σήμερα κίνδυνος νέων τειχών στην Ευρώπη;” Φοβούμαι πως καθυστερήσαμε πολύ να θέσουμε αυτό το ερώτημα: έχουν ήδη “υψωθεί” νέα τείχη στην Ευρώπη, οι συνέπειές τους είναι ήδη αισθητές και η Ευρώπη και αυτό είναι το χειρότερο, δείχνει ανίκανη, στο σύνολό της, να αρθεί στο ύψος των προκλήσεων που παρουσιάζονται.141108_berlin_440x
Ας τα δούμε λεπτομερέστερα: Η ευφορία της μετάβασης μετά την επανένωση της Ευρώπης, αμαυρώνεται από τα δεινά των λαών της Ευρώπης όπως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Η κρίση στην Ευρωζώνη κατέδειξε την θεμελιώδη αδυναμία της ίδιας της Ευρωζώνης: προχώρησε σε δημοσιονομική και νομισματική ένωση χωρίς να ολοκληρώσει πιο πριν την οικονομική ένωση. Το φάρμακο που επελέγη για τις χώρες με προβλήματα χρέους είχε σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, χάθηκε το 1/4 του ΑΕΠ. Η ανεργία από 9% έφτασε το 27%. 60% των ατόμων ηλικίας 18-24 είναι άνεργα. Τα τραπεζικά αποθέματα μειώθηκαν στα 163 δις, από 220 δις ευρώ. Σε ολόκληρη την ήπειρο υπάρχει ραγδαία αύξηση των εξτρεμιστών ή και των Ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων, κυρίως της άκρας Δεξιάς. Αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες με κρίση χρέους, παρουσιάζεται και στην Ολλανδία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Η παλιά ΕΕ έχει χωριστεί τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, από νέες διαχωριστικές γραμμές που δημιουργούν σημαντική ανησυχία για την οικονομική, αλλά κυρίως την ψυχολογική της ενότητα:
ο διαχωρισμός Βορρά-Νότου,
ο διαχωρισμός Κέντρου-Περιφέρειας, ακόμη και η χαλάρωση του Γαλλογερμανικού πυρήνα, λόγω της οικονομικής αποδυνάμωσης της Γαλλίας, και η παράλληλη άνοδος της Γερμανίας ως η μοναδική σχεδόν οικονομική “υπερμηχανή” της Ένωσης. Ομοίως, στη “νέα” ΕΕ έχουμε τους νέους πλούσιους και τους φτωχούς ανάμεσα στις χώρες του πρώην Κουμμουνιστικού μπλοκ.
Η Βρετανική επιφυλακτικότητα και ο απομονωτισμός, που φαίνεται από την άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας.
Η παύση νέων διευρύνσεων και η επικίνδυνη κατάσταση που εξακολουθεί στα Βαλκάνια: ο Αλβανικός αλυτρωτισμός, ο ιστορικός αναθεωρητισμός της FYROM και οι προκλήσεις απέναντι στη γειτονική της, προς Νότο, χώρα, την Ελλάδα. Το αδιέξοδο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η αντιπαλότητα Αλβανών και Σέρβων. Όλα αυτά δείχνουν πως βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, δεν τα λύνουμε, απλώς τα επιδεινώνουμε.
Χειρότερο όλων, αγαπητοί φίλοι, είναι αυτό που περιέγραψα σε μια άλλη ομιλία μου και με την άδειά σας, θα το επαναλάβω εδώ: Είναι αυτό που ονομάζω “διττή απώλεια της νομιμοποίησης”. Εννοώ, την ανησυχητική εξέλιξη, σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατά την οποία οι λαοί της Ευρώπης σε όλη την επικράτειά της έχουν χάσει την πίστη τους και στο έθνος-κράτος, θεωρώντας το ανίκανο να αντιμετωπίσει τα τόσα προβλήματα που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του, και στην ΕΕ, βλέποντας πως και αυτή αδυνατεί να αντιμετωπίσει προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά.
Ως Ευρωπαίοι υποχρεούμεθα να θυμόμαστε την γειτονιά μας, γιατί αυτό που συμβαίνει εκεί είναι σχεδόν τραγικό: Η Μεσογειακή Ένωση, την οποία με πολύ κόπο καταφέραμε να δημιουργήσουμε, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει λόγω της αρνητικής εξέλιξης των γεγονότων μετά την Αραβική Άνοιξη, σε πολλές από τις χώρες της νοτίου Μεσογείου. Η Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως η Συρία, εξελίσσεται στην πιο μαζική ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον Καύκασο και την Υπερδνειστερία, δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά ψυχρές συγκρούσεις. Προς Ανατολάς αντιμετωπίζουμε το τεράστιο πρόβλημα της Ουκρανίας και της εκ νέου επίδειξης δύναμης της Ρωσίας.
Τέλος, η Τουρκία, για άλλη μια φορά, είναι εντελώς εκτός νομίμων οδών και οι πολιτικές της μετατρέπονται στην χειρότερη δυνατή συμπεριφορά: Αγνοεί παντελώς το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, και αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, τα πολεμικά της πλοία βρίσκονται εντός της “Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” ενός κράτους μέλους, της Κύπρου. Εξαπολύει απειλές για προσάρτηση του Βορείου τμήματος της Κύπρου ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος. Να μην ξεχνούμε επίσης, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό κατοχή το 37% ενός Ευρωπαϊκού κράτους-μέλους. Ακούγοντας αυτά τα εξοργιστικά δεδομένα, κάποιοι ίσως πουν πως έχουν γίνει “κουραστικά”. Ότι “οι Έλληνες πάντα για την Τουρκία μας μιλούν” κλπ. Ναι, κυρίες και κύριοι. Όταν συνεχίζονται οι κατάφορες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, να είστε σίγουροι ότι και εμείς θα συνεχίσουμε να τις υπενθυμίζουμε στον κόσμο.
Και θέλω να είμαι σαφής.Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ. Αλλά η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ μόνο αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και υιοθετήσει το κοινοτικό κεκτημένο».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η πρώην υπουργός τόνισε: «Κάθε Ευρωπαίος θυμάται την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Ελπίζω ότι σύντομα θα πέσει και το τείχος της Λευκωσία και θα παύσει να είναι η τελευταία διαχωριστική γραμμή στην ήπειρό μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ