Η 72η επέτειος απελευθέρωσης των φυλακών Brandenburg-Görden από τον Κόκκινο Στρατό, ήταν  αφιερωμένη στη μνήμη των περίπου 300 Ελλήνων κρατουμένων.

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους οι κόρες των πρώην κρατουμένων Ιωάννη Αγροδήμου, Χάρη Φραντζέσκου, Αριστοτέλη Λιαπίκου και Απόστολου Σταυρόπουλου. Η κόρη του αείμνηστου Απόστολου Σταυρόπουλου, Ντιάνα Σταυροπούλου απηύθυνεστην εκδήλωση χαιρετισμό στη μνήμη του πατέρα της και των συγκρατουμένων του.

Ο Απόστολος Σταυρόπουλος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  από τα 16 του ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ πολέμησε τους φασίστες, κατακτητές. Ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών τον πρόδωσαν, τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στις φυλακές της Τρίπολης. Από εκεί το 1944, μόλις 17 χρονών, μεταφέρθηκε μαζί με άλλους αντιστασιακούς σιδηροδρομικώς στο χιτλερικό στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων του Brandenburg-Görden για καταναγκαστική εργασία. Μαζί με Γάλλους, Ουκρανούς, Πολωνούς και κυρίως Γερμανούς κομμουνιστές δούλευε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο εργοστάσιο της εταιρείας «ARADO», που κατασκεύαζε καταδιωκτικά πολεμικά αεροπλάνα. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και μέχρι το θάνατό του υπήρξε δραστήριο μέλος του ΚΚΕ.

Από την 1 Αυγούστου 1940 αποκεφαλίστηκαν στο Brandenburg-Görden 2.743 κρατούμενοι, από αυτούς οι 1.722 αντιφασίστες και κομμουνιστές. 652 πέθαναν από διάφορες ασθένειες και 7 αυτοκτόνησαν.