Βερολίνο: Μια ανθρώπινη πρωτοβουλία από την Ελληνική Κοινότητα

Η ομάδα εθελοντών της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο και όχι μόνο. Η ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας ομάδας, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κοινότητας,  απορρέει από το γεγονός ότι κάθε βδομάδα καταφθάνουν από την Ελλάδα δεκάδες νέοι μετανάστες αναζητώντας στην Γερμανία καλύτερες συνθήκες ζωής. Θεωρούμε ότι η Κοινότητα θα πρέπει να είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας υποδοχής και βοήθειας των νέων μεταναστών. Όμως παράλληλα με την βοήθεια που θα τους παρέχουμε, θέλουμε στην σχέση που αναπτύσσουμε με αυτούς να εμφυσήσουμε τις ιδέες της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. ΔΕΝ θέλουμε οι νέοι μετανάστες, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση,  να αντιλαμβάνονται την Κοινότητα ως μια φιλανθρωπική υπηρεσία προς κατανάλωση και από την στιγμή «που θα κάνουν την δουλειά τους» να εξαφανίζονται. Επιδιώκουμε λοιπόν στην θέση της φιλανθρωπίας να εγκαταστήσουμε την αλληλεγγύη των ίδιων των εργαζομένων, των ανέργων και των φοιτητών, οι οποίοι θα αγωνίζονται από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Παράλληλα έχουμε συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάποιος που έρχεται σε μια ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα και πρέπει να χτίσει κάτι καινούργιο από το μηδέν, οπότε η προσέγγισή μας πρέπει να είναι η ανάλογη.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, είναι τα μέλη της και όλοι οι Έλληνες της ευρύτερης περιοχής του Βερολίνου που μπορούν να συνδέονται μέσω των δομών της και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο στο μέτρο που ο καθένας μπορεί. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει έξι βασικές ομάδες με βάσει τις συνηθέστερες ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της ομάδας. Οι ομάδες αυτές είναι:

  • Ομάδα Συνοδείας για όσους δεν μιλούν επαρκώς γερμανικά σε υπηρεσίες (begleitung+EKB@googlegroups.com). Υπεύθυνη: Αλίκη Γκερλιώτη.
  • Ομάδας Μετάφρασης (metafrasi+EKB@googlegroups.com). Υπεύθυνη: Πόπη Χαρίνου.
  • Ομάδα Πρώτου Προσανατολισμού για νέους μετανάστες. Υπεύθυνη: Μαρία Οικονομίδου.
  • Ομάδα Βιβλιοθήκης για τη διαχείριση και το δανεισμό των βιβλίων που διαθέτει η ΕΚΒ (bibliothiki+EKB@googlegroups.com). Υπεύθυνη: Ελεάνα Αθανασιάδου.
  • Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδων για την υποστήριξη των ιστοσελίδων και των ψηφιακών μέσων της ΕΚΒ.
  • Γενική ομάδα για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις (ethelontesekb@googlegroups.com).

Στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης τη ΕΚΒ λειτουργεί και η Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (Ο.Ψ.Υ), η οποία όμως λόγω ιατρικού απορρήτου λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα. Επικεφαλής της ομάδας εθελοντών είναι ο Γραμματέας της ΕΚΒ, Θάνος Λιάπας, και συντονίστής ο Γιώργος Λάιος. Αν υπάρχει  κάποιο αίτημα για βοήθεια τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την καταχωρήσει  στη φόρμα που βρίσκεται στη σελίδα επικοινωνίας. Αν θέλει, τέλος  να συμμετέχει στην ομάδα θα πρέπει να συμπληρώσει  τα στοιχεία επίσης στην  φόρμα.