Διοργάνωση- Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης
Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα:
Του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελλήνων Ιατρών και συγγενικών Επιστημόνων Αυστρίας «Ασκληπιός», της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» Μπουένος Άιρες Αργεντινής
Με την στήριξη
Της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Βιέννης(Ο.Ε.Σ.Α), της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, του Ελληνικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία» Αυστρίας , του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητητων και Επιστημόνων Βιέννης Σ.Ε.Φ.Ε.Β), του Ελληνο-Αυστριακού Συλλόγου «Ηφαιστος»,των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Αθηνά Παλλάδα 459
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Μαϊου 2025 ώρα 19:30.
Διάρκεια έκθεσης: από 23.-28.05.2025
Ώρες επισκέψεων: καθημερινά από 14:00-19:00 Σ/Κ 11:00-16:00
Χώρος έκθεσης: Contemplor Galerie Wien
(Kalvarienberggasse 46,1170 Wien)
Σκοπός της Ατομικής Εκθέσεως του καθηγητή με την διεθνή αναγνώριση Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου στην ΒΙΕΝΝΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ είναι να δείξει ότι:
Όπως η έκθεση του 1962 “Νέοι ρεαλιστές”προσέφερε την αναγνώριση στο κίνημα της αμερικάνικης Ποπ Αρτ ζωγραφικής, έτσι και η Ποπ Αρτ ζωγραφική του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου θέλει να προσφέρει την αναγνώριση της λαϊκής κουλτούρας στους επισκέπτες της έκθεσης κι ενώ στην αμερικάνικη Ποπ Άρτ έχουμε όχι μόνο την άρνηση αλλά και τον εμπαιγμό και την εξύβριση του αντικειμένου, στα έργα του καθηγητή έχουμε την ανύψωση του καθημερινού και συνηθισμένου αντικειμένου στην θέση του αντικειμένου ως έργου τέχνης, καταργώντας έτσι την διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και της υψηλής τέχνης. Καθιστώντας την εμπορική τέχνη “υψηλή” και την υψηλή τέχνη “εμπορική”. Γιατί η Ποπ Αρτ ζωγραφική του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου δεν εκφράζει την δημιουργικότητα του λαού, αλλά την μη δημιουργικότητα της μάζας. Όντας εννοιολογικός καλλιτέχνης παρατηρούμε ότι σε ορισμένα έργα του υπάρχει αμοιβαία επικοινωνία τέχνης και γραφής, με αφετηρία το αξίωμα ότι το γραπτό λεξιλόγιο στην δομική διαφορετικότητά του από το προφορικό ανήκει στο ίδιο σημειακό σύμπαν της τέχνης. Ενώ σε άλλα έργα ανακαλύπτουμε ότι αποδέχεται την ταύτιση της τέχνης με τον στοχασμό για την τέχνη. Για τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο η τέχνη είναι τρόπος προσωπικής εμπειρίας, μια χειρωνακτική εργασία που μεταλάσσεται σε εννοιολογική επικοινωνία. Μια προσωπική εμπειρία όμως που ενώ είναι συνοψιστική δεν είναι καταστροφική για την συλλογική εμπειρία αλλά μία προσωπική εμπειρία ελεύθερη και ικανή να αντιδρά με τον κόσμο (η εμπειρία της ζωγραφικής του «αντιδρά» στις μέχρι τώρα παγιωμένες σκέψεις και ιδέες για την ΠΟΠ ΑΡΤ ζωγραφική, προσφέροντας νέους τρόπους αισθητικής εμπειρίας )με τα μέσα του δικού της συστήματος ως μνήμη και σκέψη επηρεάζοντας θετικά τους νέους τρόπους αισθητικής εμπειρίας των θεατών των έργων του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τ. Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο τμήμα Art and Design, Τακτικό μέλος της Accademia Tiberina της Ρώμης στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Από τη δεκαετία του 2000 αποτελεί εξέχουσα μορφή του κινήματος της ποπ αρτ στην Ελλάδα.
Ο Καθηγητής και ζωγράφος ΚωνσταντίνοςΣπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.Από την παιδική του ηλικία θαύμαζε τους μεγάλους ζωγράφους και επιστήμονες, γιατί το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η συνεχής προσπάθεια για την ανύψωση της ψυχής και του πνεύματος, καθώς αενάως επιδιώκουν την αποκρυπτογράφηση του κόσμου. Σε αυτά τα πρώιμα καλλιτεχνικά του βήματα, μελέτησε τα έργα των μεγάλων δασκάλων της τέχνης, του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ενώ παράλληλα γνώρισε τη βυζαντινή τέχνη μέσω της δημιουργίας τοιχογραφιών σε εκκλησίες στην πόλη της Πάτρας.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα εργάστηκε στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Riley Hospital for children Indiana, USA, στο οποίο διετέλεσε και Επισκέπτης Καθηγητής. Επίσης, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Brompton και στο London Chest Hospital του Λονδίνου .Το 1990 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2005 είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος. Είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society – ERS).
Παράλληλα με τις σπουδές του στην επιστήμη ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για αρκετά χρόνια όπου έκανε σπουδές στην Τέχνη (Heron Art Institute, USA) και εκθέτει την δουλειά του σε γκαλερί, διεθνείς Artfair και Biennale σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής. Για οκτώ χρόνια δίδαξε, ως Αναπληρωτής Καθηγητής, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το μάθημα της Εικαστικής Ανατομίας και έγραψε σχετικό βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από το οικείο Πανεπιστήμιο. Το βιβλίο «Λύσεις και αναλύσεις» εκδόθηκε το 2016 από το Μουσείο Κατσίγρα στη Λάρισα και το πιο πρόσφατο “Περιπέτεια της Τέχνης» από τις εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης το 2024.
Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην Ιταλία (Φλωρεντία, Πιατσέντσα, Βερόνα, Πρίντεζι, Άζολο, Παλέρμο, Σαν Μαρίνο), στην Αυστρία (Ινσμπρουκ), στη Βουλγαρία (Σόφια), στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες), στη Γαλλία (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου [, στην Τουρκία (Κων/πολη), στον Καναδά (Βανκούβερ), στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), στην Τσεχία (Πράγα, Πίλσεν), στο Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα), στη Σερβία.
Παράλληλα συμμετείχε σε 21 διεθνείς Artfair επιγραμματικά αναφέρω τις :σε Τουρκία (Κων/πολη 2005, 2009), Τσεχία (Πράγα 2005), Αυστρία (Ινσμπουργκ 2009), Ελλάδα (Αθήνα 2010), Ιταλία (Φλωρεντία 2006, Βερόνα 2013, Πιατσέντσα 2016), Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα 2015), Γαλλία (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου 2016), Καναδά (Βανκούβερ 2016) και σε 12 Διεθνείς Μπιενάλε: Τσεχία (Πίλσεν 2006, 2008), Ιταλία (Άζολο 2010, Παλέρμο 2013), Κίνα (Πεκίνο 2017) ενώ στην Μπιενάλε της Λετονίας βραβεύτηκε για το έργο του.
Στο έργο του έχουν αναφερθεί σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι και ιστορικοί της Τέχνης, όπως ο Αλέκος Φασιανός, η Gabriella Hajkova (Ιστορικός Τέχνης, Δ/ντρια Διεθνούς Μπιενάλε Σχεδίου Πίλσεν), ο Χρύσανθος Χρήστου (Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης) και άλλοι πολλοί.
Έργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Πατρών, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών , στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , στο Δημαρχείο Φλωρεντίας και αλλού.
Πέντε μεγάλες κατασκευές του κοσμούν τον περίβολο της πρυτανείας και τον κεντρικό δρόμο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Πατρών Ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι μέλος του Επιμελητηρίου εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Έχει βραβευτεί από την Ιταλική Ακαδημία ΚαλώνΤεχνών για το συνολικό εικαστικό του Έργο αλλά και από την Accademia Tiberina της Ρώμης. τον Ιούλιο του 2024 στο Palazzo Vecchiο της Φλωρεντίας, από την οποία έλαβε βραβείο για το σύνολο του έργου του.
Έχει δε παρουσιαστεί από το Περιοδικό Τέχνης World Of Art Conteporary Magazine La Biennale Di Venezia 2022 μαζί με άλλους 69 διεθνείς Επιλεγμένους Καλλιτέχνεςπου Συμμετείχαν στα Πλαίσια της Biennale Βενετίαςεκτός Κρατικών Συμμετοχών.
Ακόμη, επελέγη από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ιταλίας και συμπεριελήφθη στην έκδοση Rembrandt 2016 που έγινε με την συμπλήρωση 410 ετών από την γέννηση του Rembrandt (1606–2016) ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς σύγχρονης τέχνης.
Η Επιμελήτρια ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ
Χορηγοί επικοινωνίας:
Bezirks Blätter, Ελληνική Γνώμη , Hellenic News of America, The Panhellenic Post , Hellenic MediaGroup, Greek News & Radio Florida, Radio SDW, Aristareti Kunstmagazin, Hephaestus Wien, AKTIVENEWS.GR, Inspire TV,
