Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των εθνικών μας θεμάτων, λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών γεγονότων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα, ζήτησαν από την ελληνική Κυβέρνηση να απαγορεύσει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών παροχής βοήθειας προς την Συρία, κάτι που η Αθήνα το αρνήθηκε.
Ωστόσο “η Ρωσία διαθέτει ήδη Plan B και μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες γραμμές πτήσεων προς την Συρία, εάν η Ελλάδα κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη” δήλωσε ο πρώτος Αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Τζαμπάρωφ.
Ο Τζαμπάρωφ σχολίασε, σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ και μια πιθανή αποδοχή του από την Ελλάδα, τα εξής:
«Αυτή είναι μια παράλογη κίνηση και αν υποστηριχθεί από την Ελλάδα, θα είναι μια εχθρική κίνηση προς την Ρωσία».
“Η Ουάσιγκτον φοβάται κάθε βοήθεια, που παρέχει η Ρωσία στον λαό της Συρίας -Αντιρωσική υστερία προκαλούν τα δυτικά ΜΜΕ “
Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε, ότι υπάρχουν ακόμη το Ιράν, η Τουρκία και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, που μπορούν να βοηθήσουν την Ρωσία, όσον αφορά την ανθρωπιστική αποστολή της στην Συρία.
Σχολιάζοντας το αίτημα των ΗΠΑ, να κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος για τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών προς την Συρία, ο Τζαμπάροφ εκτίμησε, πως η Ουάσιγκτον «φοβάται κάθε βοήθεια, που παρέχει η Ρωσία στον λαό της Συρίας».
Επιπρόσθετα υπογράμμισε καυστικά, πως, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να το πράξουν, θα είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο όλων των χωρών για τα ρωσικά αεροσκάφη.
Τέλος, χαρακτήρισε “υστερικά” τα ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ σχετικά με τις αναφερόμενες παραδόσεις όπλων από την Μόσχα στην Δαμασκό, λέγοντας, ότι «ο σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι να προκαλέσει αντι-ρωσική υστερία».




