«Αν ανοίξει η πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη θα θελήσουν πολλοί να την διαβούν».
-Αν συμβεί ένα Grexit, πολύ πιθανό να ακολουθήσουν η Ιταλία ή και άλλες χώρες, που βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των μέτρων λιτότητας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί για την Ευρωζώνη μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν συμβεί ένα Grexit, να ακολουθήσει η Ιταλία ή και άλλες χώρες, που βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των μέτρων λιτότητας, που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.european_parliament
« Αν υπάρξει ένα Grexit, δηλαδή αν η Αθήνα εγκαταλείψει το ευρώ, η Νομισματική Ένωση θα γίνει ένα διαφορετικό ον », είπε ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τονίζοντας αμέσως μετά:
«Πρόκειται για μια ένωση, από όπου, το να βγει κάποιος, δεν είναι πια μη αναστρέψιμο. Και αυτό, πάντα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιβαρύνει αυτούς, που παραμένουν μέσα».

Ανά πάσα στιγμή μπορεί μία χώρα να θελήσει να φύγει από την Ευρωζώνη, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο “ξήλωμα του πουλόβερ”, γιατί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές γι’ αυτούς, που θα παραμείνουν εντός του ευρώ

Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών αναφέρει με λίγα λόγια, πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει μία χώρα από την Ευρωζώνη, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο “ξήλωμα του πουλόβερ”, γιατί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές γι’ αυτούς, που θα παραμείνουν εντός του ευρώ. Πόσο μάλλον, αν η χώρα, που θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, αρχίσει έστω και μετά από ένα σοκ να ανακάμπτει. Αυτό είναι, που τρέμουν στην Γερμανία, εκτιμούν οι αναλυτές, που πιστεύουν, ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος, που δεν αφήνουν να συμβεί το Grexit.
Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε, για το αν
«πραγματικά δεν φοβάται για μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», για να απαντήσει, πως «το πραγματικό πρόβλημα είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

“Αν μπούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, στο οποίο υπάρχει έστω και μια ευκαιρία εξόδου από το ευρώ, το σύστημα θα γίνει γενικά πιο εύθραυστο και λιγότερο ικανό να απορροφά τα σοκ”

«Αν μπούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, στο οποίο υπάρχει έστω και μια ευκαιρία, αυτή της εξόδου από το ευρώ, το σύστημα θα γίνει γενικά πιο εύθραυστο και λιγότερο ικανό να απορροφά τα σοκ (που θα προκληθούν)», επεσήμανε στην ιταλική εφημερίδα ο κ. Παντοάν.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η οικονομία της Ιταλίας είναι εύθραστη και η χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ελλάδα σε μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη, όπως επίσης η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Μάλιστα, οι ίδιοι αναλυτές φρονούν, ότι η Ελλάδα πιέζεται αρκετά από συγκεκριμένα κέντρα και δεν είναι καθόλου απίθανο να επιλέξει την ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν επιμείνουν στους εκβιασμούς για συμφωνία με μνημονιακά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ κατέστησε σαφές, πως χρήματα δεν υπάρχουν και αν δεν υπάρξει έντιμη συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τους δανειστές.

Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους Θεσμούς»

Φαίνεται, πως αυτό το αντιλήφθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία προχώρησε σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, μίλησε για ανάγκη ύπαρξης εντατικότερης δουλειάς σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας.
«Είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους Θεσμούς» δήλωσε η κ. Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε θετική την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης.

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από την νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν, ότι η αλληλεγγύη του ενός, πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου»

Ταυτόχρονα, λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξόρκισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν αφορά μόνο την νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προειδοποιώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από την νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν, ότι η αλληλεγγύη του ενός, πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Χωρίς το ευρώ θα ήμασταν αντιμέτωποι με έναν νομισματικό πόλεμο» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γιούνκερ, υπερασπιζόμενος το κοινό νόμισμα και απαντώντας σε όσους θεωρούν, ότι λειτουργεί διχαστικά για την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ