-«Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα, όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη, ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές του 1996 στην αρχαία πόλη των Σταγείρων, δεν μπορεί, παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Την ανακάλυψη ευρημάτων στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, που αποτελούν σημαντικές ενδείξεις, ότι ανευρέθη ο τάφος του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, ανακοίνωσε ο μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, Κώστας Σισμανίδης.
Έτσι, μετά από 2.400 χρόνια, φαίνεται, ότι αποκαλύπεται το πιο σπουδαίο εύρημα στην 20ετη ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα, που είναι και η γενέτειρα του μεγάλου φιλοσόφου, καθώς πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες, πλέον, αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο, που ταυτίζεται με τον υπέρτατο φιλόσοφο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», «τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα, όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη, ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί, παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Ενα ταφικό ηρώο, όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στην Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφ’ όσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν το 340 π.Χ τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά, το 349 π.Χ.».

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε στην χερσόνησο «Λιοτόπι» ανάμεσα σε στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας, του 6ου αιώνα π.Χ., μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα σε στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στην χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30×1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Βυζαντινοί το κατέστρεψαν, αναταράσσοντας εντελώς τα αρχαιολογικά στρώματα. Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπερυψωμένος, πλατύς κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.
Οπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης, όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια, θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Ελληνα φιλόσοφου.

Zois, Aristotelis-2