Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την προώθηση της δημιουργίας ενός “ευρωπαϊκού στρατού”, που θα αποτελείται από τους εθνικούς στρατούς των κρατών της ΕΕ, και δεν θα είναι ανταγωνιστικός με το ΝΑΤΟ, αποκάλυψε στην γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα “Welt am Sonntag” ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker. Ο ίδιος ανέφερε, ότι προωθεί την δημιουργία του “ευρωπαϊκού στρατού”, που θα ενισχύσει την κοινή εξωτερική και την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας, ότι θα μπορεί να δρα με επιτυχία και αξιοπιστία εναντίον απειλών, που υφίστανται τα 28 κράτη μέλη ή γειτονικά φίλια κράτη! welt-am-sonntag
Όπως εκτιμούν έγκυροι Ευρωπαίοι αναλυτές, αυτή η δήλωση συνιστά προειδοποίηση και απειλή κυρίως για την Ρωσία, αφού ο “ευρωπαϊκός στρατός” θα χρησιμοποιείται για την διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, με αφορμή ζητήματα, στα οποία η ΕΕ θα επιβάλλει, όπου το θεωρεί απαραίτητο, τα συμφέροντά της με την χρήση των όπλων, κάτι, που θα την φέρει αντιμέτωπη με την Ρωσία
Άλλωστε, ο ίδιος, ο κ.Juncker προσέθεσε, ότι η δημιουργία “ευρωστρατού” θα είναι ένα «καμπανάκι» για την Ρωσία, δείχνοντας, ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στην διατήρηση των αρχών και αξιών της!

Γερμανικό ΥΠΕΞ: “Θα πρέπει επιτέλους το όραμα του κοινού στρατού να γίνει πραγματικότητα”

Η εφημερίδα “Welt am Sonntag” αναφέρει, ότι η πρόταση του Γιούνκερ έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στην Γερμανία, με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει, ότι “θα πρέπει επιτέλους το όραμα του κοινού στρατού να γίνει πραγματικότητα”.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και χρόνια υπάρχει στενή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των στρατών ορισμένων κρατών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία κ.α.), στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί ένας μικρός “ευρωστρατός”, όπου συμμετέχουν μονάδες των κρατών αυτών (π.χ. για κοινές ασκήσεις, επιχειρήσεις κλπ.), που ίσως αποτελέσει πρότυπο και πυρήνα του “ευρωπαϊκού στρατού”.
«Η ΕΕ ξοδεύει περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς σε σχέση με την Ρωσία, αλλά οι δυνατότητες στον στρατιωτικό τομέα είναι χαμηλότερες, γιατί οι εθνικοί στρατοί αγοράζουν, ο καθένας τους, λίγα κομμάτια ξεχωριστά» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αναλυτές, που εκφράζουν την εκτίμηση, ότι με την κίνηση αυτή οι Γερμανοί, που θα επιδιώξουν να ελέγχουν διοικητικά πλήρως τον στρατό αυτόν, προσπαθούν να σύρουν ολοκληρωτικά την ΕΕ σε μια πολεμική αντιπαράθεση με την Ρωσία, ίσως σε μια «ρεβάνς» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναβιώνοντας ένα νέο γερμανικό, Δ’ Ράϊχ, με την συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ, ασκώντας τους πιέσεις με οικονομικά μέσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ