Των διασωθέντων προσφύγων στην Μεσόγειο, τάσσεται το γερμανικό oμοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών”.Boats from migrants arrival at Pozzallo Italy
-“Πίσω από το σχέδιο αυτό κρύβεται η σκέψη, ότι οι Αφρικανοί μετανάστες θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, ότι ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου προς την Ιταλία δεν έχει νόημα”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Υπέρ της άμεσης επαναπροώθησης διασωθέντων προσφύγων στην Μεσόγειο τάσσεται το γερμανικό oμοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιβεβαίωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Die Welt”
(“Welt am Sonntag”) εκπρόσωπός του. Το Yπουργείο του Χριστιανοδημοκράτη, Τόμας ντε Μεζιέρ, θέλει να ακολουθήσει την πρακτική της Αυστραλίας και να επιστρέφουν στην Αφρική ήδη από την θάλασσα, όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν ευρωπαϊκό έδαφος.
“Η έλλειψη προοπτικής να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να αποτελέσει τον λόγο, ο οποίος θα τους αποτρέψει να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους και με μεγάλο οικονομικό κόστος, κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι. Στόχος μας πρέπει να είναι να αφαιρέσουν από τους λαθροδιακινητές το κίνητρο και να προστατέψουν τους μετανάστες από το να επιχειρήσουν να διασχίσουν την Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους”, είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

“Πίσω από το σχέδιο αυτό κρύβεται η σκέψη, ότι οι Αφρικανοί μετανάστες θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, ότι ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου προς την Ιταλία δεν έχει νόημα”!

Στην Αυστραλία, όπου εφαρμόζεται αυτή η πρακτική, ο αριθμός των παράνομων εισόδων στην χώρα έχει μηδενιστεί, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Μετανάστες, οι οποίοι αποπλέουν από την Λιβύη θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, να μεταφέρονται σε κάποια άλλη βορειοαφρικανική χώρα όπως λ.χ. στην Τυνησία ή την Αίγυπτο, όπου και θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη.
Εάν αυτή εγκρίνεται, τότε θα μπορούν με ασφάλεια να μεταφερθούν στην ήπειρό μας. “Πίσω από το σχέδιο αυτό κρύβεται η σκέψη, ότι οι Αφρικανοί μετανάστες θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, ότι ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου προς την Ιταλία δεν έχει νόημα”, γράφει στο δημοσίευμά της η “Welt am Sonntag” Ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε έτσι να μειωθεί αλματωδώς σε λίγες μόνον ημέρες.

“Το Υπουργείο Εσωτερικών μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως μεταδοτική ασθένεια, την οποία θέλει κανείς να αποφύγει”!

Συνολικά, 160.000 μετανάστες ταξίδεψαν εφέτος με τον τρόπο αυτόν στην Ιταλία. Μόνον τον Οκτώβριο οι Αρχές καταμέτρησαν 28.000, δηλαδή τριπλάσιους από πέρυσι κατά το ίδιο διάστημα. Πολλοί εξ αυτών προσπαθούν να συνεχίσουν προς άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., σημειώνει η εφημερίδα.
Ωστόσο, η γερμανική αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική κατά της πρότασης αυτής. “Το Υπουργείο Εσωτερικών μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως μεταδοτική ασθένεια, την οποία θέλει κανείς να αποφύγει. Όποιος αρνείται μια έντιμη διαδικασία σε ανθρώπους ήδη κατά την διάρκεια της φυγής τους, ενεργεί τόσο πολιτικά, όσο και νομικά, με αμφιλεγόμενο τρόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των “Πρασίνων” Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ.
Επίσης ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (“Die Linke”), Μπερντ Ρίξινγκερ τόνισε, ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε ανθρωπιστικό σκάνδαλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ