“Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και τις συνέπειες, τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη”!
Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό “Wirtschaftswoche”, πολλοί Ιταλοί αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό και, μάλιστα, στην Ελβετία. Ο λόγος είναι η ανασφάλεια, που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.xrisos
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο γερμανικό δημοσίευμα, στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων “Pro Aurum” της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και εβδομάδες, Ιταλοί παραγγέλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», δήλωσε ο διευθυντής της “Pro-Aurum”, Ρόμπερτ Χάρτμαν, στο περιοδικό “WirtschaftsWoche”. Οι περισσότεροι φυλάσσουν τον χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Μειώνονται συνεχώς και οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες!

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του γερμανικού οικονομικού περιοδικού, το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν oi Ιταλοί, είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί, εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός Νόμος, όπου περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών Αρχών κατά της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, προς το παρόν, οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην “Pro Aurum” του Λουγκάνο και στην συνέχεια να αγοράσουν χρυσό, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στο μεταξύ, μειώνεται συνεχώς και το ύψος των καταθέσεων των ιταλικών τραπεζών. Μάλιστα, οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα “Monte dei Paschi” ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. Και όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, “το τέλος του παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ