-Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών:
«Η ταυτοποίηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογουμένων από τους 10.500, που περιλαμβάνονται συνολικά στην «λίστα Μπόργιανς»».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, περισσότερες από 1.000 δικογραφίες, που αφορούν φορολογουμένους της περιβόητης «λίστας Μπόργιανς», έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από τις Εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας, οι οποίες και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσουν τις διαδικασίες για τον περαιτέρω έλεγχο των περιπτώσεων αυτών.
Η ταυτοποίηση των φορολογουμένων, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Μπόργιανς», προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογουμένων από τους 10.500, που περιλαμβάνονται συνολικά στην λίστα, που επεξεργάζονται οι αρμόδιες Αρχές.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις, που έκαναν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Κώστας Χρήστου, στο πλαίσιο της συνεργίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντύσσελντορφ, με την οποία εγκαινιάζεται η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης των πρώτων 25 στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν θα προσφέρει φορολογική αμνηστία και θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ θα προβλέπει συντελεστή φορολογίας για τα εισοδήματα, που θα δηλωθούν αντίστοιχο με τον συντελεστή φορολογίας του έτους, που παρήχθησαν με κάποια προσαύξηση επιπλέον.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ως μια ακόμη κίνηση στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντύσσελντορφ, με την οποία εγκαινιάζεται η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης των πρώτων 25 στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα ακολουθήσει η επιμόρφωση άλλων 25 στελεχών την ερχόμενη εβδομάδα.
Η επιμόρφωση θα γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας, που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, στην Αθήνα και αποτελεί το δεύτερο βήμα συνεργασίας των δύο πλευρών.
Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση στην χώρα μας από τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς της γνωστής λίστας -που φέρει πλέον το όνομά του- στην οποία περιέχονται 10.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στην Ελβετία.

«Ο στόχος είναι να δοθούν δύο μηνύματα, από τα οποία το πρώτο απευθύνεται προς τους Έλληνες πολίτες, ότι πρέπει να πληρώσουν τους φόρους, που τους αναλογούν, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα έχουν βγάλει αδήλωτα στο εξωτερικό και το δεύτερο, ότι η Ελλάδα, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με μεγάλη επιτυχία»!

Ο κ. Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς δήλωσε, ότι με την συνέχιση της συνεργασίας αυτής, ο στόχος είναι να δοθούν δύο μηνύματα. Το πρώτο, που απευθύνεται προς τους Έλληνες πολίτες, και αναφέρει, ότι είναι καιρός να πληρώσουν τους φόρους, που τους αναλογούν, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα έχουν ενδεχομένως βγάλει στο εξωτερικό, χωρίς να τα δηλώσουν. Και το δεύτερο, ότι η Ελλάδα, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με μεγάλη επιτυχία.
«Διότι και οι δικοί μας πολίτες αποδέχονται ευκολότερα την βοήθεια προς τον εταίρο Ελλάδα, όταν βλέπουν, ότι και τα οικονομικά στρώματα της Ελλάδας συμμετέχουν στην χρηματοδότησή της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόργιανς.
Πρόσθεσε δε, ότι «με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε, πως η ευρωπαϊκή ιδέα ζει και ότι η κάθε η κάθε χώρα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων» .
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, άφησε αιχμές προς την προηγούμενη Κυβέρνηση, που δεν δέχθηκε την βοήθεια, που της προσφέρθηκε από το κρατίδιο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί αυτή η προσφορά έγινε δεκτή από την σημερινή Κυβέρνηση.
Μάλιστα, αναφέρθηκε με ιδιαίτερο θετικά σχόλια στην πρόοδο, που σημειώνουν οι έλεγχοι. Όπως είπε, τόσο από τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και από την ενημέρωση, που έχει από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου του, που πρόσφατα επεσκέφθησαν την Αθήνα, η εικόνα, που προκύπτει, είναι, ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των ελέγχων, που απαιτεί η λίστα.

«Έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που ήδη αποδίδει καρπούς – Το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής»

Κάνοντας μία σύγκριση της πορείας υλοποίησης των ελέγχων μεταξύ της «λίστας Μπόργιανς», που παραλήφθηκε το Νοέμβριο του 2015 και της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ.Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε, ότι η πρώτη έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς.
Ήδη, κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την παραλαβή της είχαν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες ονόματα φορολογούμενων ενώ στην περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ» έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθουν τα πρώτα ονόματα, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. «Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις με το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατά την διαδικασία παραλαβής της «λίστας Μπόργιανς», ανέφερε, ότι σύντομα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτούς θα φανούν στα ταμεία του κράτους.
«Η ασυλία τελειώνει για όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε, ότι το παράδειγμα Μπόργιανς δείχνει την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε, ότι έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ότι ήδη αποδίδει καρπούς.
Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Κώστας Χρήστου, ανέφερε, ότι το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα επίπεδα.

NTISSELNTORF