(c)ellinikignomi

“O Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο, ο αρχαιότερος υπολογιστής, το αρχαιότερο πλανητάριο και μηχανικός Κόσμος που έχουμε στα χέρια μας σε οποιοδήποτε μουσείο. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ο αρχαιότερος υπολογιστής και μηχανικό σύμπαν, επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα τέτοιο μηχανικό σύμπαν πρέπει να έχεις ενστερνισθεί την φιλοσοφία των Πυθαγορείων και των Ιώνων φιλοσόφων και να την έχεις βάλει σε πράξη”. Αυτά αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, στην Ε.Γ. ο Ξενοφών Διον. Μουσάς, Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Τμήμα Φυσικής Σχολή Θετικών Επιστημών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. O Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε σε ένα ναυάγιο που με βάση τα νομίσματα που βρέθηκαν, αλλά και τα αγγεία και τα αγάλματα και τους άλλους θησαυρούς, εκτιμάται από τους ειδικούς με βάση την μορφή των γραμμάτων του εγχειριδίου χρήσης, (κ. Χαρ. Κριτζά) ότι πιθανότατα φτιάχθηκε  μεταξύ του 150 με 100 π.Χ.

(e)ellinikignomi

Η μελέτη του

Επίσης, ο κ. Μουσάς για το πότε ξεκίνησε η μελέτη του  σημειώνει, αρχικά πως  “τον Μάϊο του 1902 ο μαθηματικός Σπυρίδων Στάης σημαντικός πολιτικός, πρώην υπουργός παιδείας επισκέπτεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διαπιστώνει ότι από ένα σκουριασμένο χάλκινο αντικείμενο εξέχουν κάποια γρανάζια και αρχίζει να διαβάζει μια επιγραφή γραμμένη στα Ελληνικά”, για να προσθέσει τονίζοντας:

” Από τότε ο λεγόμενος μηχανισμός των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων αρχίζει να μελετάται από επιστήμονες, αρχικά από τρεις αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού και καθηγητές στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων διαδοχικά τους Περικλή Ρεδιάδη (1903-7), Κωνσταντίνο Ράδο (1910) και Ιωάννη Θεοφανίδη, τρισέγγονο του Θεοδ. Κολοκοτρώνη (1930), ο οποίος κατασκευάζει και ένα λειτουργικό ομοίωμα. Ακολουθεί ο Αγγλικής καταγωγής Derek de Sola Price, καθηγητής στις ΗΠΑ, ο οποίος αφού μελετά τον πλήρη φάκελο με τις έρευνες του Θεοφανίδη, με την συνδρομή του πυρηνικού φυσικού Χαράλαμπου Καράκαλου από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος, ο οποίος κατασκευάζει συσκευή ραδιογραφίας, και λαμβάνει τρισδιάστατες ακτινογραφίες με ακτίνες γ, ακτίνες που έχουν μεγαλύτερη ενέργεια από τις ακτίνες Χ και είναι πιο διεισδυτικές και καταγράφουν για πρώτη φορά το εσωτερικό του Μηχανισμού. Με την βοήθεια της Αιμιλίας, συζύγου του Καράκαλου μετράνε τα δοντάκια σε κάθε γρανάζι, σχεδιάζουν και φτιάχνουν ένα λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού. Πιο πρόσφατα ο Άγγλος φυσικός και συντηρητής των μηχανικών εκθεμάτων του σημαντικότατου Μουσείο των Επιστημών της Βρετανίας, κ. Michael Write με τον Αυστραλό καθηγητή πληροφορικής Allan Bromley και την κυρία Μάγκου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έκαναν αξονικές τομογραφίες με απλό μηχάνημα που κατασκεύασε ο M. Wright ο οποίος αξιοποίησε τις μετρήσεις αυτές και ανέδειξε χαρακτηριστικά του Μηχανισμού”.

Για να καταλήξει:

“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη. Η κατασκευή του ανάγεται στο β΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.. Η τεχνολογία του, η οποία παραπέμπει στους διαδόχους του Αρχιμήδη και τη Σχολή του Ποσειδωνίου στη Ρόδο, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της φιλοσοφίας και των θετικών επιστημών, που είχε συντελεστεί στον ελλαδικό χώρο μέχρι εκείνη την εποχή, και στηρίχθηκε σε γνώσεις της Ελληνιστικής Εποχής (αστρονομικές σταθερές, μηχανικό σχεδιασμό και χρήση των επικυκλικών οδοντωτών τροχών). Ο Μηχανισμός αποτελεί μαρτυρία για την αστρονομική, μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι και αυτόματο ρολόι που λειτουργεί με βάρος και αντίβαρο από μόλυβδο, όπως τα ρολόγια του κούκου, μόνο που αντί εκκρεμές έχει ένα πλωτήρα σε δοχείο νερού που η στάθμη του ανεβαίνει σταθερά και καθώς ανεβαίνει ο πλωτήρας τα βάρη μέσω μια αλυσίδας ή σχοινιού θέτουν σε συνεχή λειτουργία το αστρονομικό ρολόι. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έτσι προβλέπει τις θέσεις ήλιου, Σελήνης, και τις εκλείψεις, θέσεις πλανητών, πότε γίνονται Ολυμπιακοί αγώνες.”

Απόστολος Αθ. Ζώης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ