Ξεπέρασαν τις 14.000 τα κρούσματα της ιλαράς σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας 41 θανάτους

-Σε 100 ανέρχονται οι περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει κανείς θάνατος!
– Με την συνεργασία όλων των αρμοδίων Αρχών και φορέων, εντατικοποιείται στην χώρα μας η ανοσοποίηση με εμβόλιο MMR, μέσω μαζικού εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας
Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, στην διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 67ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, που γίνεται στην Βουδαπέστη, το τελευταίο διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν υψηλές εστίες εμφάνισης ιλαράς!
Κατά την περίοδο 2016-2017, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 14.000 περιπτώσεις κρουσμάτων ιλαράς και 41 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη από την ασθένεια αυτή, ενώ στην Ελλάδα, έως τις 3/9/2017, έχουν κοινοποιηθεί 100 κρούσματα ιλαράς.
Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια, ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, ενώ έως τώρα δεν έχει κοινοποιηθεί κανένας θάνατος από ιλαρά
στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε και ο κ. Μπασκόζος, στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συντονίζει
την εντατικοποίηση της ανοσοποίησης με εμβόλιο MMR με την μορφή εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και ομάδες πληθυσμού Ρομά σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ και με τις τοπικές Αρχές Δημόσιαs Υγείας.
Σημειώνεται, ότι περισσότερα από 25.000 εμβόλια MMR πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου 2016 έως τέλη Ιουλίου 2017.