Ο Ολλανδός Πρέσβης στην Άγκυρα έλαβε εντολή να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία, ενώ η κοινή γνώμη της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον νομικό κόσμο της χώρας, έχει ξεσηκωθεί και απαιτεί από την ολλανδική Κυβέρνηση να ενεργήσει δυναμικά!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την ολλανδική πρωτεύουσα, διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας κόντεψε να ξεσπάσει, όταν ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, πληροφορήθηκε, πως η Τουρκία καλεί τους τουρκικής καταγωγής κατοίκους της χώρας του να καταγγέλλουν στην Άγκυρα τους Ολλανδούς πολίτες, που «προσβάλουν» την Τουρκία ή τον Ερντογάν!
Ο κ. Ρούτε εξέφρασε την έκπληξη και την οργή του, μαθαίνοντας, πως το τουρκικό Προξενείο στο Ρότερνταμ έχει καταστεί ο “σταθμός συγκέντρωσης” των καταγγελιών, που μεταφέρονται, κατόπιν, στην Άγκυρα.
Την αποκάλυψη έκαναν ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης, βάσει μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εν λόγω τουρκικού Προξενείου, που εντόπισαν και με το οποίο το Προξενείο ζητούσε από Τούρκους της Ολλανδίας να καταδίδουν τους «άθλιους», που με αναρτήσεις τους σε Facebook, Twittter ή αλλού «προσβάλλουν» την Τουρκία και τον Πρόεδρό της!
Η κοινή γνώμη της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον νομικό κόσμο της χώρας, έχει ξεσηκωθεί και απαιτεί από την ολλανδική Κυβέρνηση να ενεργήσει δυναμικά!
«Έχω μείνει άναυδος. Δεν είναι ξεκάθαροι οι στόχοι της τουρκικής Κυβέρνησης, που βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή», είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου, έχοντας στο πλευρό του την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία πολλοί Ευρωπαίοι καταλογίζουν την λανθασμένη απόφαση να επιτρέψει την άσκηση δίωξης σε Γερμανό κωμικό για «προσβολή» του Ερντογάν, που φαίνεται, πως δημιούργησε κακό προηγούμενο και “έδωσε τροφή” στην τουρκική προκλητικότητα !
«Ο πρέσβης μας στην Άγκυρα έλαβε εντολή να ζητήσει εξηγήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ρούτε.
Βέβαια, το τουρκικό Προξενείο στο Ρότερνταμ, από την πλευρά του, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, μιλώντας για «ατυχή χρήση λέξεων», που παρερμηνεύτηκαν. Η κοινή γνώμη της Ολλανδίας, όμως, με επικεφαλής τον νομικό κόσμο της χώρας, έχει ξεσηκωθεί και απαιτεί από την ολλανδική Κυβέρνηση να ενεργήσει δυναμικά.





