Η παράσταση Yasou Aida! (διασκευή της όπερας Αΐντα του Τζουζέπε Βέρντι), που πρόκειται να ανεβεί από τη Neuköllner Oper σε συμπαραγωγή με την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο στάδιο των τελικών προβών.

Η παραγωγή θα ανεβεί αρχικά στο Βερολίνο, στη Neuköllner Oper, για 23 παραστάσεις από τις 19 Ιανουαρίου ως τις 26 Φεβρουαρίου 2012 και κατόπιν θα ταξιδέψει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου θα παιχθεί για τέσσερις παραστάσεις στις 9, 10, 11 και 13 Μαρτίου 2012.

Το έργο Yasou Aida! επιχειρεί μια χιουμοριστική προσέγγιση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης διαμέσου της αναφοράς σε ένα από τα εμβληματικά έργα της αποικιοκρατικής περιόδου της Ευρώπης, την Αΐντα του Βέρντι.

Στην Αΐντα, ο αποικιακός λόγος του ύστερου 19ου αιώνα (οι «πολιτισμένοι» Αιγύπτιοι κατακτητές απέναντι στους «βάρβαρους» κατακτημένους Αιθίοπες) βρίσκεται σε πλήρη εκδίπλωση, «φυσικοποιημένος», θα έλεγε κανείς, διαμέσου της προβολής του σε ένα μακρινό αφρικανικό παρελθόν.

Αντίστοιχα, στην εποχή μας, παρατηρούμε τη λήψη σκληρών πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων να νομιμοποιούνται διαμέσου της αναφοράς σε έναν, στην ουσία του, μετααποικιακό λόγο, που βρίθει από φαντασιακές αναπαραστάσεις (οι «εργατικοί» Βόρειοι και οι «τεμπέληδες» Νότιοι, οι «πειθαρχημένοι» Γερμανοί και οι «άσωτοι» Έλληνες…).

Το Yasou Aida! αποτελεί, λοιπόν, την απόπειρά μας να οικειοποιηθούμε για τους δικούς μας σκοπούς ένα από τα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, και, διαμέσου του υπερβατικού μέσου της όπερας, να δώσουμε φωνή στη δική μας απορία, ως ικανών και σκεπτόμενων καλλιτεχνών, μπροστά σε μια κατάσταση που μας παραλύει αποστερώντας μας οποιαδήποτε σαφή διέξοδο.

Το νέο κείμενο (στα γερμανικά, ελληνικά και αγγλικά) υπογράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος, τη μουσική προσαρμογή (για πέντε μουσικούς και δέκα τραγουδιστές) ο Χαράλαμπος Γωγιός, τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και τη δραματουργία ο Bernhard Glocksin.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ YASOU AIDA!
Μουσική προσαρμογή-διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Ιδέα-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος
Σκηνικό-κοστούμια: Andrea Nolte

Δραματουργία: Bernhard Glocksin

Παίζουν: Λυδία Ζερβάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Μάρια Ντεβιτζάκη, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βασίλης Τσανακτσίδης, Michael Brieske, Sirin Kilic, Fabian Martino, Alexander Sascha Nikolic, Anna Warnecke

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με την αφορμή της παρουσίασης του Yasou Aida! μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβει χώρα στο Βερολίνο με στόχο τη σφαιρικότερη γνωριμία του γερμανικού κοινού με το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • 23/1/2012, 18.30: συζήτηση με τους Κώστα Σημίτη και Daniel Cohn-Bendit με θέμα «Η Ελλάδα στην κρίση» (Heinrich-Böll-Stiftung, Schumannstr. 8, 10117, Berlin)
  • 25/1/2012, 18.00: προβολή της ταινίας Debtocracy και συζήτηση με τον καθηγητή Dr. Michael Tolksdorf σε συνεργασία με το Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit (Neuköllner Oper Studio)
  • 4, 11 & 18/2/2012, 22.30: “Checkpoint Hellas”, ελληνικό After-Show-Lounge με τη συμμετοχή των συντελεστών της παράστασης Yasou Aida! και άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών (Neuköllner Oper Studio)
  • 8/2/2012, 19.00: Συζήτηση με θέμα “Europa im Fokus” με το Liberales Kulturforum (Neuköllner Oper Studio).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Neuköllner Oper, Karl-Marx-Str. 131-133, D-12043 Berlin, www.neukoellneroper.de

Κρατήσεις: 0049-30-6889 0777, tickets@neukoellneroper.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ