Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ, από την Ιταλία προς την Αυστρία, θα αποτελούσε πολιτική καταστροφή»!

-«Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα στο Μπρένερ , δεν θα έχει μόνον σοβαρές οικονομικές, αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ από την Ιταλία προς την Αυστρία θα αποτελούσε πολιτική καταστροφή», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και κάλεσε την Βιέννη να λάβει υπόψη της τις σοβαρές συνέπειες, που θα έχει για όλη την Ευρώπη, η υλοποίηση της πρόθεσής της να σταματήσει την διέλευση από την Ιταλία προς την Αυστρία στο σημείο αυτό, φοβούμενη την εισροή μεταναστών στο αυστριακό έδαφος.
Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του εκδοτικού οργανισμού Funke Mediengruppe της Γερμανίας (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung, Westfälische Rundschau, Westfalenpost, Thüringer Allgemeine, Ostthüringer Zeitung, Thüringische Landeszeitung, Braunschweiger Zeitung, Harz Kurier, Hamburger Abendblatt, Bergedorfer Zeitung, Berliner Morgenpost). ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τόνισε την τεράστια σημασία του Μπρένερ ως συνδέσμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη μερικών, ότι ο φράχτης στα σύνορα Ελλάδος-ΠΓΔΜ ή η ανέγερση φραχτών γενικά στην Ευρώπη, μπορεί να συμβάλει το παραμικρό στην μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης»

«Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα, δεν θα έχει μόνον σοβαρές οικονομικές, αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ενώ, αναφερόμενος στην συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε, ότι ήδη έχει αποτελέσματα, καθώς βοηθά στον περιορισμό της προσφυγικής ροής.
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής» επεσήμανε, αλλά διευκρίνισε, ότι «λήξη συναγερμού» μπορεί να σημάνει, μόνον όταν υπάρξει βιώσιμη μείωση του αριθμού των προσφύγων.
Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη μερικών, ότι αυτός ο φράχτης ή η ανέγερση φραχτών γενικά στην Ευρώπη, μπορεί να συμβάλει το παραμικρό στην μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

ITALIA